Szoboszlai csapata összefog az ősi ellenséggel a gusztustalanság ellen

2024. március 28. 19:59

A Liverpool és a Manchester United közösen próbál tenni valamit az angol labdarúgás legvisszataszítóbb jelensége ellen.

2024. március 28. 19:59

A két ősi ellenfél, a Liverpool és a Manchester United kivételesen összefog egy jó ügy érdekében. A két angol topklub úgy döntött, közösen próbálja meg eltüntetni a lelátókról azokat az elemeket, és elhallgattatni azokat a hangokat, akik a két klub történetének legsúlyosabb tragédiáját használják fel az ellenfél megalázására – számolt be az Origo

A Liverpool és a Manchester United Anglia két talán legsikeresebb labdarúgócsapata, előbbi 19, utóbbi 20 alkalommal nyerrt bajnokságt. A két klub rivalizálásának kezdete a ’60-es évekre datálható, amikor a két klub egyaránt jól szerepelt, és egymással küzdöttek a bajnoki címekért. Az ellentétet fokozta, és a szurkolótáborok viszonyát elmérgesítette, hogy a ’70-es években a gazdasági válság következtében Manchester Ship Canal nevű manchesteri vállalat elvitte az üzleteit Liverpoolból, ennek következtében pedig a kikötők jó részét be kellett zárni, és óriási lett a munkanélküliség, ami a klub szurkolótáborának jelentős részét adó munkásosztályt érintette és. A két város nagyjából ötven km távolságban van egymástól, ami megkönnyítette, hogy rengeteg szurkoló vegyen részt a két csapat „északnyugati derbinek” nevezett mérkőzésein. A helyzeten emellet az ezekben az évtizedekben intenzívebbé váló futballhuliganizmus sem javított, és  a szurkolótáborok közt nem egyszer kemény összecsapások történtek.

A március 17-én rendezett Manchester United – Liverpool FA-kupa mérkőzésen ismét előkerült a szurkolótáborok közti ellentét egyik legvisszataszítóbb megnyilvánulása. 

A drukkerek egyes csoportjai ugyanis nem egyszer kegyeletsértő módon történelmi tragédiáival provokálják az ellenfél szurkolóit. 

A MU-tábor a 96 liverpooli halálos áldozatot követelő Hillsborough-tragédiával kapcsolatos szivalmakat kiabált, a Liverpool-szurkolók pedig az 1958-as müncheni légikatasztrófáról óbégatott. Ez utóbbiban 23-an haltak meg, szinte a teljes akkor United-csapat életét vesztette. 

A Hillsborough-tragédia 

Az 1989. április 15-én rendezett Liverpool FC – Nottingham Forest FA-kupa elődöntő mérkőzésen, amelyet a Sheffield Wednesday pályáján, a Hillsborough Stadionban rendeztek, 94 szurkoló vesztette életét. A tagédiát az okozta, hogy a lelátókra jóval többen jutottak be, mint amennyi drukker számára az a nézőtér befogadóképessége szerint biztonságos lett volna, és a később érkező tömeg a kerítéshez préselte az elöl állókat, akik közül sokan megfulladtak. Az áldozatok mellett nagyjából 700 ember szenvedett sérüléseket, egy szurkoló napokkal, két másik évekkel később hunyt el a sérülései miatt. 

A müncheni légikatasztrófa

1958. február 6-án a Manchester United futballcsapata az FK Crvena zvezda elleni Bajnokcsapatok Európa-kupája meccset követően repülővel készült Manchesterbe utazni, de a gép a müncheni reptéren végzetes balesetet szenvedett. A repülőgép nem tudott felszállni a jeges kifutóról, belecsapódott egy kerítésbe, kettétört, majd kigyulladt. A balesetben elhunyt 23 ember, a klub nyolc játékosa is köztük volt. 

A két klub régóta próbál tenni az ilyen szurkolói megnyilvánulások ellen, az előző idényben a Manchester United és a Liverpool menedzserei, Erik Ten Hag és Jürgen Klopp már kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben elítélték az ilyen viselkedést, de ennek úgy tűnik nem volt eredménye. 

A márciusi mérkőzés után két embert őrizetbe vettek, és sok szurkolót pedig kitiltottak a stadionból, ezért ismét előkerült a téma.

A Livepool és a Manchester Unted eltökélt, hogy ezúttal többet tesznek egy közös nyilakozat kiadásánál.  A két klub alapítványai előadásokat szerveznek, amelyeken Manchester United egykori védője, Wes Brown, és a Liverpool legendás csapatkapitánya, Phil Thompson manchesteri és liverpooli iskolákban elmondják a gyerekeknek, mint jelentett a tragédia a két klub történetében. 

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­­l­­á­n­­y­o­k­­­ ­v­á­­r­­n­a­­­k­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Reszelő Aladár
2024. április 01. 08:08
Már alig várom a következő kioktatásukat, nyilvános rasszistázásukat, majd az ellenfél himnuszánsk kifütyülése után a térdeltetést az ő bűneik miatt. Prolifejlesztésben addig jutottak, hogy egy időben volt sok pénzük, de műveltebbek egy centit sem lettek.
alexandrosz-2
2024. március 29. 22:03
Majd a nagyenberek jól megmondják azoknak, akikből élnek, hogy mit gondolhatnak, mit mondhatnak. Ja. Nem. A kurva anyátoknak legyetek a gondolatrendőrei, cenzorai!
2xli
2024. március 28. 21:00
Ősi ellenség???? Talán ellenfél! Ellenségek mostanában Ukrajna és Oroszország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!