Mbappéékat megállította a BVB – Borussia Dortmund – Paris Saint-Germain 1-0

2024. május 01. 22:59

A dortmundi együttes kiváló védekezéssel és Nicklas Füllkrug góljával legyőzte francia ellenfelét, egy az eredmény ellenére kifejezetten izgalmas mérkőzésen.

2024. május 01. 22:59
Dortmund's German forward #14 Niclas Fuellkrug heads the ball next to Paris Saint-Germain's Moroccan defender #02 Achraf Hakimi during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Borussia Dortmund and Paris Saint-Germain (PSG) on May 1, 2024 in Dortmund. (Photo by INA FASSBENDER / AFP) / ALTERNATIVE CROP

Nyitókép: Ina Fassbbender /AFP

A hangulatra nem lehetett panasz a Borussia Dortmund stadionjában a PSG elleni Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén, a legendás Gelbe Wand (sárga fal), az Európa legnagyobb lelátóján drukkoló 25 ezer szurkoló fantasztikus atmoszférát teremtett a stadionban. Szép jelenet volt, ahogy a mérkőzés előtt a másik oldalon helyet kapó 4 ezer vendégszurkoló egy molinót mutatott fel egy nemrég elhunyt dortmundi drukker emlékére, és a hazai szurkolók állva tapsolták mag a gesztust. 

Edin Terzic csapatát láthatóan sikerült feltüzelnie a szurkolóknak, és nagyon jól kezdték a mérkőzést. Az első negyedórában a BVB dominált a pályán, és a francia csapat játékosainak sokszor nem volt egyszerű dolga, mert ha mégis megpróbáltak támadni, a dortmundi hátvédek nem finomkodtak velük. A 11. percben ennek ellenére eljutottak egy lövésig, de Dembelé 20 méterről megeresztett próbálkozása jócskán mellément. 

Ezt követően a kiegyenlítettebb lett a mérkőzés, sőt, mintha a PSG birtokolta volna többet a labdát, de a dortmundi csapat ígéretéhez híven keményen beleállt a meccsbe, és Donnarummának védenie is kellett Sabitzer helyzeténél. Gól azonban továbbra sem esett – 

Mbappé mutatott be csodálatos cselsorozatot, de a harmadik védő csak megállította. Dembelé többször is próbálkozott távoli lövéssel, de nem tudta eltalálni a kaput. 

A félidő feléhez közeledve egy kicsit leült a meccs, a párizsiaknál a két volt dortmundi Hakimi és Dembelé volt a legaktívabb, azonban hiába volt többet a vendégeknél a labda, a dormundi védelmet nem sikerült feltörniük. Sőt, a német együttes mintha a Jürgen Klopp időszakából ismerős Gegenpressinget játszott volna, sokszor előfordult, hogy egészen magasan szereztek labdát, amiből nem egyszer veszélyes helyzeteket teremtettek. 

01 May 2024, North Rhine-Westphalia, Dortmund: Soccer: Champions League, Borussia Dortmund - Paris Saint-Germain, knockout round, semi-final, first leg, Signal Iduna Park. The players of both teams stand together before the match. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A csapatok és a háttérben a félelmetes Gelbe Wand
Forrás: Bernd Thissen / AFP

Gyönyörű megoldásokat lehetett látni mindkét oldalon – Sancho cselsorozata akkor is csoádlatos volt, ha nem lett gól a vége, mert a visszatett labdából próbálkozó Julian Brandt lövése lepattant a védelemről, a párizsiaknál pedig Barcola Dennis Bergkamp híres mozdulatát idézve  légstoppal vette át Mbappé labdáját, ám ebből sem született gól. 

A 36. percben azonban Schlotterbeck zseniális, 50 méteres indítását követően viszont igen, Nicklas Füllkrug kiválóan vette át az indítást a védők közül kilépve, és laposan a kapu jobb oldalába rúgta a labdát, amire Gianluigi Donnarumma nem érhetett le.

Ezzel a góllal előnybe került a Dortmund, amitől mintha még lelkesebb lett volna a csapat, igyekeztek letámadni a vendégeket. A PSG-t az ág is húzta, Lucas Hernandezt sérülés miatt le kellett cserélni, és a 44. percben kizárólag kapusuk reflexein múlott, hogy Füllkrug és Sabitzer összjátékából nem született újabb hazai gól. A vendéegyüttes hiába birtokolta többet a labdát, a kaput egyszer sem találták el, ellentétben a hazaiakkal, akiknek ez négyszer sikerült, és letámadásuk hatásos fegyvernek bizonyult Mbappéék ellen. Egygólos vezetéssel ért véget az első játékrész. 

***

A második félidőben alaposan bekezdett a Paris Saint-Germain, jó pár helyzetet sikerült kialakítaniuk, és az 52. percben nem a megzavarodott durtmundi védelmen múlt, hogy megmenekültek a góltól, hiszen Mbappé és Hakimi egyaránt a kapufát találta el. A hazai csapat ebben az időszakban betömörülve védekezett, és hibáztak is, Marquinhos betekert labdáját  Fabian Ruiz zavartalanul fejelte közelről mellé. 

Egyszer-kétszer kiszabadult a Dortmund a szorításból, és ilyenkor szinte akadálytalanul értek fel az ellenfél kapujáig. 

A 60. percben Sancho jobb oldali beadását követően Füllkrug duplázhatott volna, de 7 méterről megeresztett kapáslövése a kapu fölött hagyta el a pályát. Három perccel később Brandt beívelését azért nem tudta jól elfejelni, mert Mendes a levegőben meglökte, de a játékvezető nem adott tizenegyest. 

A Dortmund szép lassan feljebb jött, és egyre többet támadott, Füllkrug több helyzetet is kihagyott. A vendégegyüttes valószínűleg felismerte, hogy kockázatos az a magas letámadás, amit játszani próbáltak. 

A 72. percben Dembelé került helyzetbe, de szinte az ötösön állva nem tudta berúgni, mert Kobel szépen védett.

 A Dortmund egyre több támadást vezetett a vége felé közeledve, Sancho ügyes cseleivel többször is felültette a vendégvédőket. 

A 80. percben megint a két egykori dortmundi Hakimi és Dembelé hozott össze egy helyzetet, de utóbbi végül fölérúgta. A 84. percben a Dortmundnak két nagy helyzete is volt, Sancho passzából Brandt lőhetett volna gólt, de Marquinhos becsúszva blokkolni tudott, majd a frissen becserélt Marco Reus fejelt fölé. A PSG-nek helyzetei voltak bőven, de képtelen volt gólt szerezni a vendégcsapat. 

Ez pedig így is maradt a végéig, egygólos előnnyel várhatja a jövő heti visszavágót a Borussia Dortmund, amely remek védekezéssel és ügyes taktikával nyerte meg ezt a mérkőzést. 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. május 02. 02:31
A francok mindig összeszedik a legjobb 8-9 párizsi néger focist. Lorris es Griezman mellé..
survivor
2024. május 02. 02:29
Babatunde Fatusi hol van...?
survivor
2024. május 02. 02:28
Ezek a dél-franciák...
survivor
2024. május 02. 02:26
Dembelé,Mbappe,Hakini Ős 🇫🇷k Nagy Károly utódai..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!