Innen kívánok Szalai Annamáriának békés ünnepeket

2010. december 26. 18:17

Nem ismerek embert, aki elkötelezettebb volna a demokratikus nyilvánosság nemes ügye mellett, mint Szalai Annamária

2010. december 26. 18:17

„Mong Attila, az MR1 Kossuth Rádió egyik vezető hangja Bogár Zsolt szerkesztővel megegyezvén kedd reggel negyed hétkor, a 180 perc című műsor elején egyperces néma csenddel tiltakozott a frissiben elfogadott médiatörvény ellen. Velőtrázó egy csend volt az. Mindenki azt képzelt oda hírkommentárként, amit akart. Biztosan volt, aki madártrillát, vízállásjelentést, szerda reggeli miniszterelnöki interjút képzelt. Én mondjuk a médiatörvényt megszavazó 256 kormánypárti képviselőre gondoltam a nagy csendben, de egyáltalán nem az elmentek ti az anyátokba hangsort mormoltam magam elé. Hiszen nem tudnék említeni a demokratikus nyilvánosság nemes ügye mellett elkötelezettebb embereket az említett kormánypárti képviselőknél. Akiknek egyébként innen is kívánok békés, boldog, sokoldalú és lojális ünnepeket, minden munkatársam nevében. (...)

Elképzelhető vajon, hogy egy közszolgálati újságíró, jelesül Szöllösi Györgyi nem kérdez rá az aznap elfogadott médiatörvényre, ha olyan szerencséje van, hogy éppen ő készíthet félórás interjút a kormányfővel? Amúgy egész jó interjú volt, Orbán Viktor néha zavarba is jött. De a »maradt azért ideje a karácsonyra készülni?« kérdésnél talán mégis közszolgálatibb lett volna boncolgatni kicsit a törvényt, amely alapvetően átrajzolja a hazai médiarendszert, s amellyel tele van a magyar és nemzetközi sajtó. Amely ellen hétfő este vagy kétezer ember tüntetett a Szabadság téren. Amely ellen parlamenti képviselők is látványosan tiltakoztak, az újságírókról, a szakmáról nem is beszélve most. Ki lehet ezt hagyni egy ilyen interjúból?

Ki lehet hagyni. Ez is, meg a keddi híradók is tévétörténelmet írtak. A képekkel, Szijjártóval, a képek hiányával, a kérdések hiányával. A 42 másodperccel. Ami épp 18 másodperccel volt kevesebb, mint Mong Attila hallgatása. Kezdhettem volna ezt a cikket azzal, hogy Mong a magyar sajtószabadság, az autonóm újságírás hősévé vált kedd reggel. Hogy mégsem így indítottam, egyrészt azért van, mert nem Mong itt a lényeg, ő csak színes-szagos kerettörténet. Általa (is) válik átélhetővé a médiatörvény fenyegetősdije. Másrészt meg azért sem így kezdtem, mert úgy rühellem én a személyi kultuszt, mint Jónás a prófétaságot, a Magyar Hírlap Gyurcsány Ferencet, lakástulajdonos a csótányhordákat. Meg mint Szalai Annamária a sajtószabadságot. Illetve dehogy: nem ismerek embert, aki elkötelezettebb volna a demokratikus nyilvánosság nemes ügye mellett, mint Szalai Annamária. S mielőtt még elfelejteném: innen kívánok békés, boldog, kiegyensúlyozott és tárgyilagos ünnepeket neki, minden munkatársam nevében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cunningham
2010. december 27. 21:44
E kérdésben nehéz dűlőre jutni. Az a gyilkos, aki embert ölt. Hogy Horn ölt-e embert azt továbbra sem tudni. Az iratok azért is eltűnhettek, mert le akarta tagadni, hogy ott volt. Ezért adta meg decembert a belépés dátumául. Nyilván el akarta hitetni, hogy semmi köze az egészhez. Továbbra sem akarom mentegetni, de arra, hogy "beteges szadista gyilkos" lett volna, semmi bizonyíték. Hogy '94- után sokkal demokratább volt, mint Orbán ma, arra viszont van bizonyíték. Mellékszál: a mai "jobboldal" bármelyik forradalmárról képes "bebizonyítani", hogy valójában kommunista volt, amennyiben nem fideszes. Hogy mennyire beteges ma a "jobboldal", arra tökéletes példa volt, amikor a Vörös Csepel és a Pártélet főszerkesztője, Bencsik elvtárs vádolta Mécs Imrét árulással. Nonszensz. Hitler pedig rossz példa. Saját kézzel nem ölt. Csak öletett. Egyébként nekem veszi el az eszem a gyűlölet, nem gyűlölök senkit. Egyszerűen csak konstatálom, hogy ma már nagyon sok mérsékelt fideszes is ki meri mondani: itt bizony diktatúra épül.
1/3
2010. december 27. 13:08
"Nem ismerek embert, aki elkötelezettebb volna a demokratikus nyilvánosság nemes ügye mellett, mint Szalai Annamária" /Csider István Zoltán (NOL)/ Valóban? Egy szex újság /MIAMI PRESS / volt főszerkesztőjénél alkalmasabb embert nem lehetett volna találni kis hazánk területén?
soelmo
2010. december 27. 12:00
Nekem az tetszik legjobban, hogy az egykori cenzorok ájvékolnak...ez a bája az egész rendszerváltásnak...a komcsik kiáltanak immár komcsit és a körömtépők tépnének ismét körmöt....
gudmen
2010. december 27. 02:22
A lényeg összefoglalva, de ez nem csak a Napkeltére vonatkozott, érvényes a médiafelület cirka 80%-ára. http://www.youtube.com/watch?v=rMNzcH0ABwc#t=1m21s
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!