Tilos?

2010. december 30. 16:52

Az angol genszterszlenget jól ismerő tizenévesnek is van keze, hogy ha nem tetszik neki, amit hall, elkapcsolja a rádiót.

2010. december 30. 16:52

„Mi is történt tehát? Az, hogy a jelenleg még hatályos, 1996-os törvény alapján törvénysértést gyanít, ezért vizsgálódik az NMHH. Ugyanúgy, ahogy eddig is tette mindig jogelődje, az ORTT. Bezony, joga volt hozzá, hogy a frekvenciákat tőle kapó rádiókat, tévéket ellenőrizze, betartják-e a törvényeket, valamint a szerződésükben vállaltakat (ezeknek része ugye, hogy a törvényeket betartják.) A hatóság meg úgy látja pillanatnyilag, hogy a kiskorúak egészséges fejlődését veszélyeztette a Tilos.(...)

Ez van. Innentől már csak az a kérdés, hogy a szóban forgó Ice-T opus tényleg károsan befolyásolhatott-e bármilyen fejlődést.

Az én válaszom erre az, hogy: nem. Egyrészt azért, mert a szerencsétlen rapper angolul tépi a száját, lévén ámerikai. Másrészt kőkemény gengsztergettó-szlengben teszi ezt. Az a »kiskorú«, aki tökéletesen képes dekódolni a mondandóját, az bizony nem először hall ilyet, aligha lepődik meg rajta. Az olyan hatósági érvek meg, hogy »A műsorszámokban elhangzó közönséges nyelvezet azt sugallhatta a kiskorúrak szamara, hogy a durva beszéd egyre inkább elfogadható«, elég gyengék, egyrészt, mert persze, sugallhatta ezt is, meg sugallhatta az ellenkezőjét is, ráadásul az angol genszterszlenget jól ismerő tizenévesnek is van keze, hogy ha nem tetszik neki, amit hall, elkapcsolja a rádiót, már ha hallgatták egyáltalán ilyenek. A Tilost ugyanis nem szokás hallgatni. Azért zugrádió. Amúgy meg, hogy mi mit sugall, elég ingoványos terep. Tankcsapdát például lehet játszani? Oké, hogy van káromkodásmentes nótájuk is, de mondjuk a »szanaszét baszott rakendroll« az egyik legismertebb soruk az egyik legismertebb számukból, úgyhogy, ha Tankcsapdát sugároz egy rádió, az nyilván sugallhatja, hogy ez egy jó zenekar, érdemes megismerkedni az életművével (ez egyébként a valóságnak tökéletesen megfelel), ergo sugallhatja azt is, hogy a durva beszéd elfogadható. Ráadásul az magyarul van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2010. december 31. 10:40
Még "brékdenszes" korától követem Ice-T munkásságát, ha valakinek most jut eszébe seggbekúrni bárkit mert az éterbe szórja a zenéjét az nem normális.
drieno
2010. december 31. 00:57
különben meg az érvényben lévő médiatörvény alapján ilyen szövet este 9 és hajnali öt óra között szólalhat meg , úgyhogy nem betiltásról, hanem az időhatárok be nem tartásáról van szó - ezért jár bünti a jegeskávé kolléga meg nem lesz betiltva, csak a megfelelő idősávba sorolva
drieno
2010. december 30. 23:01
nem teljesen világos, mi a gond a hatályos médiatörvény alapján lakossági bejelentés érkezett a médiahatósághoz, amelyik ezt a törvény értelmében kivizsgálja, majd a vizsgálat alapján döntést hoz - egyelőre semmilyen döntés nem született, a vizsgálat folyamatban van a kőbunkó rapper nincs betiltva, valószínűleg nem is lesz, pláne, ha jól értelmezem szalai annamária időnkénti hajviseleteit, ilyen szövegektől nem fog bezizzenni egyébként a tilost ezer más dologgal meg lehetne fogni, úgy, hogy sohase lehessen újraindítani , pont ezzel.... lehet, hogy ez önreklám, és saját berkekből való a feljelentő pláne nem értem, miről fontoskodik a stumpf elvtárs, hacsak nem tudja előre, mi lesz a médiahatóság döntése... ami azért elég furcsa lenne egyébként meg olcsó fogás, nyilván semmi se fog történni, a körberajzolt 12-est nem lehet kirakni a rádióban, de majd lehet ugatni, hogy azé nem történt semmi, mer mi bátran kiálltunk a mocskosszájú rapperek mellett.... ez is undorító
gatyakorc
2010. december 30. 21:18
Az az igazán szomorú, hogy aki azt hiszi, ez a szerencsétlen gengszterrep rontja meg a tizenéveseket, az eleve teljesen hülyének nézi őket, akik nem tudnak felismerni egy felvett előadói szerepet. Könyörgöm, amelyik kamasz már ennyire beszél angolul, az általában az a korosztály, akikkel már Rimbaud-t meg Apollinaire-t olvastatnak az iskolában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!