A Mikroszkópot folyamatosan a szélsőjobb támadta

2011. május 20. 11:11

A Horthy-, a Rákosi-rendszer alatt ugyanúgy működtek kabarék, mint a Kádár-rendszer idején, ha most ez nem lesz lehetséges, az ennek a hatalomnak is a szégyene. Interjú.

2011. május 20. 11:11
Sas József
Népszava

Rendszerint nem annyira eltérő a rajongó- és az ellentábor véleménye, mint az ön esetében.

Azokról a szélsőséges rétegektől felhergelt emberekről van szó, akik nem szeretnek, akiket zavart, hogy sikeresen működtetem a színházat. Mert szerintem a színház az, ami tele van. Ezt a réteget karöltve a sznobokkal, borzasztóan zavarta, hogy egy népszerű színház szórakoztat színvonalasan, de mulatságosan is, igen, ezt is fölvállalom. De még jobban zavarta őket, hogy nagy a kisugárzása. Ezenkívül zavarta őket az a humánus világnézet, ami nem a szélsőségeket erősítette. A színházat folyamatosan a szélsőjobb támadta, miközben engem minden oldalról támadtak. De sosem a pártvezérek, hanem a mamelukok, a fürge nyelvűek, akik ezzel akartak jó pontokat szerezni. Egyaránt csináltam jelenetet Hornról, Torgyánról, Demszkyről, Gyurcsányról és Orbánról is, amikor kezet csókolt neki az idős néni. Tehát igaza van, én valóban megosztom a közönséget. De közben csaknem negyed századig megtartottam a magyar kabaré utolsó fellegvárát, miközben a Kamara Varietét, a Vidám Színpadot eltüntették.

Nyilván akadtak, akiknek a színvonallal voltak problémáik.

Én ilyen hosszú ideig azért tudtam működni, mert a közönségnek játszottam színházat, és nem a sznoboknak, nem a jobboldali elfogultaknak. Nem véletlen, hogy az ATV sikerrel adja a tíz évvel ezelőtti számainkat is. (...)

Mi lesz a pesti kabaréval?

Lehet, hogy a hagyományos kabarénak ezzel vége. De nagyon szeretném hinni, hogy nem így van. Mert a nálam nevelkedett fiatalok, és Szombathy Gyulától Kern Andrásig, Balázs Pétertől Benedek Miklósig és Mikó Istvánig, sokan tudnák játszani ezt a műfajt, ha fönt is akarnák. A Horthy, a Rákosi rendszer alatt ugyanúgy működtek kabarék, mint a Kádár rendszer idején, ha most ez nem lesz lehetséges, az ennek a hatalomnak is a szégyene.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. május 20. 18:54
"Mert a nálam nevelkedett fiatalok, és Szombathy Gyulától Kern Andrásig, Balázs Pétertől Benedek Miklósig és Mikó Istvánig" 1. Szombathy - főiskola, Szolnok, Víg stb 2. Kern - főiskola, Vígszínház 3. Balázs Péter - főiskola, Veszprém, Vígszínház stb 4. Benedek Miklós - főiskola, Nemzetiben , egy Katona József Színházi kitérő után tért vissza a Nemzetibe, aztán a homár elküldte 5. Mikó István - főiskola, Thália Színház, Soproni Színház emellett a rádiókabaréban és szinkronokban, de önálló esteken is felléptek fiatalabb korukban, számtalan filmben szerepeltek, Kern pedig már gyerekkorában paródiákat adott elő, a Benedeknek és Szacsvaynak volt külön kabaréestje is a sas ripacsról azt se tudtuk, hogy van, időnként előugrott némi altesti humorról szóló csasztuskával, és néhány perc múlva végre eltűnt mesmeg kiderül, hogy a nevezett művészeket ő tanította ki a szakmára - még érettségije sincs a tetűvadásznak, de az is lehet, hogy a 8 általánost se járta ki a fenti művészeknél átlagban valamivel idősebb, de nem is találkozott velük évtizedekig 1972-től van a mikroszkópnál, de nem vettük észre pofátlan egy paraszt, az biztos
Merlin
2011. május 20. 18:12
Sass ripacsnak is gyenge, erőltetett, alpári stb. (egyébként Fábry is alulmúlta magát Gyurcsány gúnyolásával, nincs különbség). Nem megy ez nekik, kár erőltetni,de a nézőiknek biztosan ez kell, igénytelenségben verhetetlenek vagyunk.
Atisz
2011. május 20. 18:05
Hát persze. Ugyanaz a szélsőjobb, amely 2/3-dal bejuttatta a Fideszt a parlamentbe :)
elfelejtette
2011. május 20. 17:53
Nahát, még a Rákosi is milyen jó fej lehetett ehhez a náczi Orbánhoz képest. Ritka egy aljadék ez a Sas. Megsúgom, Rákosi idején még pártot is lehetett alapítani, törvény ugyanis nem tiltotta. Csak ha megpróbáltál szervezkedni, kiszállt a ÁVÓ, hogy jobb belátásra térítsen. Képzelem, ebben az időszakban mekkora szabadságfoka lehetett a kabaréfellépőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!