Hoffmann Rózsa visszafordít, a szakma kussol

2011. október 19. 09:46

Hoffmann nem vesz tudomást az elmúlt évtizedek társadalmi változásairól sem, a világban végbemenő folyamatokról sem.

2011. október 19. 09:46
Fábry Béla
NOL

„A magyar oktatásügy, ha a tervezett változtatásokból törvény lesz –és még valahonnan pénzt is einstandolnak hozzá –, egy évszázaddal korábbi állapotához tér vissza. A klasszikus kereszténynemzeti, szigorúan neveléscentrikus oktatási rendszert, a herbartizmust egykoron felváltotta a vörösherbartizmus, ami most árpádsávos sormintával bukkan elő mint nemzetiherbartizmus. A köznevelési koncepció nevelésfelfogása a 60-as évek tankönyveinek szövegét idézi. Csak a szocialista jelzőt kell kicserélni nemzetire. A dokumentum tanulásfelfogása nélkülöz minden korszerű élettani, pszichológiai, humánetológiai, ismeretelméleti – hangsúlyozottan nem neveléstudományi – tudást. Az iskolarendszerre, a közoktatási intézmények működésére vonatkozó elképzelések nem vesznek tudomást az elmúlt évtizedekben felhalmozódott szociológiai, vezetéstudományi tudásról. Mindez már önmagában is több, mint hiba, de Hoffmann – főnöke és keze alá dolgozó csapata – nem vesz tudomást az elmúlt évtizedek társadalmi változásairól sem, a világban, a nemzetközi élvonalba tartozó országokban végbemenő, az oktatási rendszert – a struktúrát, a tartalmakat, a gyakorlatot – alapjaiban érintő folyamatokról sem.

Magyar gyereknek magyar gondolat. Magyar fából magyar vaskarika.

Az nem – lenne – baj, ha egy oktatási koncepció – bármilyen szakmára vonatkoztatott is – a modern konzervativizmus jegyeit viselné magán.

Mert ennek is sajátja, hogy tudományosan megalapozott. Nem avítt, nem ósdi, nem múltba merengően tudománytalan, nem rég meghaladott tudáshoz görcsösen ragaszkodó, régen sem működött gyakorlatot visszahozó. Nem olyan, mint a Hoffmann Rózsa nevével jelzett köznevelési koncepció. És most jön mindennek a teteje. »A pedagógusok jól fogadják a változásokat« – mondja az államtitkár asszony. Ha a kisiskolás gyerek buktatására gondol, a tizenhat évesen az iskolából elzavarható – hová? – »renitensekre«, a helyi kiskirálykodás alól való felszabadulásra, amely változásokat sokan, a saját helyzetükre nem értelmeznek, és a közvetlen következményeket át nem gondolva jó ügynek tekintenek, még azt hihetem, van mondatának igazságeleme. De ha már a munkájukra, munkánkra közvetlenül vonatkozó tervezett lépéseket nézem, kerekre nyílik a szemem. Óraszám-emelkedés. Fizetéscsökkenés. Ideológiai önkényuralmat – kereszténynemzetit és -szocialistát egyaránt – idéző tanfelügyeleti rendszer. A munkahelyeket érintő létbizonytalanság. »Az ő érdekükben tervezzük a változásokat.« Köszönjük. Ezen az utcán így nem akarunk átmenni.

A szakma kussol. A pedagógusok félnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2011. október 19. 14:36
"„A magyar oktatásügy, ha a tervezett változtatásokból törvény lesz –és még valahonnan pénzt is einstandolnak hozzá –, egy évszázaddal korábbi állapotához tér vissza." Csak csendben jegyzem meg ez az időszak volt a magyar oktatás történetének legsikeresebb korszaka. Szinte futószalagon gyártották a Nobel díjasokat és az igen magasan képzett embereket. Ha ettől fél, ne tegye okostojás! Ezzel szemben a liberális oktatás világrekordot állított fel nálunk analfabétákból és funkcionális analfabétákból. Ez lenne a fejlődés a cikkírónál. Isten irgalmazzon ettől!
Kedves Robi
2011. október 19. 13:41
"Hoffmann nem vesz tudomást az elmúlt évtizedek társadalmi változásairól" nem védeném Rózsika nénit, de ebben nektek a maszopnál nagyobb a tapasztalatotok!
lionheart
2011. október 19. 13:04
Fabry elvtars csak arrol feledkezik meg, h vannak az iskolaztatasnak, nevelesnek orok ervenyu igazsagai, amelyek a tobb millio even at kialakult emberi agy es psziche termeszeten alapulnak. Az a modszer, amelyet a kommunizmus es a magyarorszagra specifikus liberalizmus alkalmazott mind az oktatasban mind a tarsadalomszemleletben, ellentmond ennek. Amit HR akar most bevezetni, az kicsit visszateres a gyokerekhez.
mélyszittya
2011. október 19. 11:42
Régi vicc a régi dolgok visszahozatalának megvalósulási esélyeiről. Az idősödő pár negyvenedik házassági évfordulójuk közeledtével elhatározza, pontosan úgy, ahogyan négy évtizeddel korábban megtörtént, megismétlik az egykori nászutat. Szobát foglalnak a színhelyül szolgáló szálló jeles szobájába, és - épp úgy, mint annak idején - a szoba tengerre néző erkélyére rendelik a vacsorát. A nagy nap eljön, a pár, mint ifjan tették anyaszült meztelenül kiül a lenyugvó nap fényébe vacsorázni. A tengeri szellő éppoly lágy, mint akkor, a nap is éppen úgy készül lenyugodni, a madarak is teljesen hasonlóan csicseregnek, és a tenger távoli morajlása is a régi. A két múltba révedő ember már egy ideje meghatottan üldögél a vacsoraasztalnál, amikor a nő fátyolos hangon megszólal: -Te Béla, tudod, hogy én pontosan ugyanazt a forróságot érzem a keblemben, mint annak idején! Mire nászút-remake másik résztvevője, mintegy az álomból ébredve: - Na ja, belelóg a levesbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!