Kalózok a láthatáron

2012. április 13. 12:33

A kalózpártokat nehezen lehet elhelyezni a klasszikus politikai palettán. Amolyan XXI. századi radikális liberalizmus ez, mely már máshol húzza meg a szabadság és annak ellenfelei közötti határvonalat.

2012. április 13. 12:33
Rajcsányi Gellért
Heti Válasz

„De mit akarnak a kalózok, és kik támogatják őket?

Globális szabályozást alakítanának ki az információs társadalomra; módosítanák a szerzői jogok rendszerét, szabadabbá téve a tudás, a kultúra és az információ áramlását; a társadalom legrosszabb ellenségeinek tartják a magánmonopóliumokat, ezért csökkentenék a szabadalmak szigorát; s kiállnak az egyéni szabadságjogok és személyes adatok védelme mellett. A német Kalózpárt a közvetlenebb demokráciát, a kormányzat átláthatóságát, az állampolgárok által ellenőrzött közigazgatás megteremtését is propagálja.

A kalózpártokat nehezen lehet elhelyezni a klasszikus politikai palettán. Amolyan XXI. századi radikális liberalizmus ez, mely már máshol húzza meg a szabadság és annak ellenfelei közötti határvonalat. Nem véletlen, hogy Európa legfejlettebb, high-tech környezettel és posztmodern társadalmakkal rendelkező országaiban jelentek meg a digitális kalózok. Az információs társadalom ügyei most már nem állnak meg a virtuális világ határán, hanem a valódi életben is képviseletet igényelnek maguknak.

S hogy kik képviselik őket? Tanulságos jelenet volt, amikor a berlini városházán összeállt egy fotóra a 15 újdonsült kalóz képviselő: egy csapat borostás, copfos, szemüveges, kapucnis pulóveres fiatal a vörös szőnyeggel borított lépcsőn. A német kalózok arcai huszonéves, kora harmincas, főleg műszaki értelmiségiek. A kalózok olyan rétegeket tudtak megszólítani, akik már rég elégedetlenek voltak a politikai kínálattal, illetve nem is érdeklődtek a közélet iránt. A 35 alatti nemzedéknek Nyugaton (s egyre inkább hazánkban is) más problémáik, céljaik és követeléseik vannak, mint az idősebbeknek. Fizikai és virtuális határok nélküli világban élnek, ahol megszokták, hogy minden elérhető és letölthető, s számukra a személyes szabadság biztosítása a legfontosabb az ellenőrzésre törekvő állammal és globális vállalatokkal szemben.

A cyberpunk romantika mellett azonban jogosak a kételyek, hogy egy kalandorok, netcelebek, ifjú amatőrök, idealisták és szent bolondok által fémjelzett mozgalom mihez kezd a megugrott népszerűséggel és a politikai küzdőtérre való belépéssel. A megszűnőfélben lévő német szabad demokraták az online tömegek zsarnokságát látják a kalózokban, a szocdemek és a zöldek pedig a fiatal választók elvesztésétől tartanak - joggal. A 30 alatti német választóknál már a Kalózpárt a legerősebb, még a CDU-t is megelőzve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. április 13. 18:24
szájber kalózok helyett itt szerencsétlen zsiványokkal kell vesződni
abcd
2012. április 13. 13:12
Az információs társadalom fel fogja borítani a társadalomról alkotott eddigi megrögzöttségeinket, nem véletlen tehát a kalózok megjelenése. Természetesen majd ha a "rend" megszilárdul a kalózok is eltűnnek. Nálam ilyen kalózpárt volt az LMP, de őket idő előtt benyomták a parlamentbe. Naponta bizonyítják, mennyire nincs még itt az idejük. Majd lesznek újabb kalózok.
almafa
2012. április 13. 13:09
A szabadalmak eredetileg 20 évre szóltak. A szerzői jogoknál is valami hasonló volt. Aztán lett 30 év, 50 év. Most épp a haláltól számított 70 év. Szabadalmat eredetileg valami konkrét új megoldásokra lehetett kapni és közismert dolgokra nem. Ma már elvekre is. Olyan baromságokat le lehet védetni, hogy az ember esze megáll. Nem egyéb ez, mint a (pillanatnyi) multik - mindegy, hogy zenei vagy műszaki - helyzetének bebetonozási erőlködése bármely mostani vagy leendő konkurens ellen. Nem csodálom, ha egyre többen érzik úgy, hogy ami most folyik az nem OK. És persze nem csak szabadalom vagy copyright ügyekben, hanem számos egyéb területen sem. Ez persze sokszor tényleg csak lázadás (anarchia) a fennálló rendszer egyes részei ellen, de ugye Petőfi is így kezdte. Aztán mi lett belőle.
tarackos
2012. április 13. 12:58
"...s a fiatalok jelentős részét már nem lehet több évtizedes programpontokkal, hagyományos eszmékkel megszólítani, és előbb-utóbb megteremtik a maguk képviseletét..." Ez nálunk is nagyon hiányzik, nálunk csak a hagyományosan szar van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!