Ki járatja le az egyházat?

2012. december 03. 11:49

És gyorsan mondom, nem akarván igazságtalan lenni: csodálatos dolgok történnek az egyházban.

2012. december 03. 11:49
Balavány György
Balavány György
Reposzt.hu

Cserhalmi György, mint mondja, a Jóisten mellett az édesapjához és Latinovits Zoltánhoz is imádkozik. Senki hitgyakorlatát nem becsmérlem, de ha már így meghirdette, szeretném tárgyilagosan megállapítani, hogy aki reformátusként hiszi az evangéliumot, az csak a Szentháromság személyeihez imádkozik. Cserhalmi Györgynek, tartok tőle, az egyházhoz a gyerekkori emlékein túl köze nincs, az egyházban szolgálata nincs, az egyházzal sorsközössége nincs, az egyház hitét nem is igazán érti, de azért belerúg egyet az egyházba. A kívülállók kockázatmentes vádaskodása lejárató: nincs benne semmi az azonosulás fájdalmából, nincs tenni akarás a változásért, csak megvetés, csak lenézés.

A másik a körön belülről jövő lejáratás, erre a most pénteki Index-interjú volt eklatáns példa: Fekete György nyilatkozata. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke közölte, hogy nem hisz a demokráciában, sőt fütyül rá; kiderült, hogy keresztény Magyarországot (tehát államvallást), egyházias műveket akar, és a művészek ne provokáljanak folyton. (Ugyan miért ne? És milyen művészet az, amely nem provokál?) Mindenkinek, akinek bármi köze, de legalább némi érzékenysége van a kortárs magyar kultúrához, és ismeri a történelmet, nyilván kikerekedett a szeme a döbbenettől. Mindezt aztán Fekete György azzal magyarázta meg, hogy ő bizony református presbiter. Puff.

 

És lehetne tovább sorolni, nevesítve, a lejáratókat: akik a jogfosztó egyháztörvényt pártolták, akik a hatalomhoz való törleszkedésért a hitet adják fel, akik a gyűlölet-központú ideológiáknak adnak helyet, akik Krisztustalan »evangéliumot« hirdetnek, és így tovább.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2012. december 04. 22:54
Balavány, magadról írtál, igaz?
kiskakas
2012. december 04. 10:40
Ha erős a hited, akkor feltételezem, hogy olvasod a Bibliát. Abban meg benne van, hogy a hitet közösségben átélni a legnagyobb csoda. Az, hogy a hited csak rád és Istenre tartozik,m sajnos csak félhitet eredményez. A hitbeli közösség külső, szervezeti formája az egyház, de az egyházat is emberek alkotják, így az egyház olyan lesz, amilyenek a tagjai. És ez nem tévesztendő össze azzal, hogy az egyház olyan, amilyennek a vezetői reprezentálják, és amennyit egy hittel nem foglalkozó ember lát belőle.
birkakaka
2012. december 04. 10:37
Hogy milyen erős a hitem és hogy állok a teremtővel az csak kettönkre tartozik.Ha egymagam élnék egy lakatlan szigeten templom,papság,nyáj nélűl akkor már meg is tagadna isten?Fuss neki mert a kűlsőségek nem azonosak a belső vallási hittel.Belűl megtagadhatom de külsőségében megjátszhatom.Azthiszem most rossz pályára futottál.
buckafej
2012. december 04. 10:36
"Bizonyos szempontból" szamárságot írtál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!