Még nem megyek − Kivonuló középosztály XVII.

2014. május 19. 13:06

Belátható időn belül ebben a közegben szeretném élni az életemet. Ha elidegenedünk az EU-tól, ha szabadságharcot hirdetünk az én munkaadóim ellen is, akkor ennek is vége. Nagy kár lenne. Olvasónk írása.

2014. május 19. 13:06
Redakció
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink cikkeit vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

IT-s olvasónk írása.

*

Még nem megyek

Kezdjük az elején. A fiatal magyar középosztályba sorolnám magam, 24 éves vagyok, dolgozom és mellette tanulok. Nincs okom panaszra. Az IT-szektor többnyire tisztes megélhetést biztosít magyar viszonyok között. Még úgy is rendben vannak a dolgok, hogy a fizetésem jelentős részére ráteszi a kezét az állam, részben értelmes, részben kevésbé értelmes célokra fordítva azt. Amit megszereztem, azt magamnak köszönhetem. Én azon a Budapesten szocializálódtam eddig, ahova messzi országokból is érkeznek fiatalok, csak azért, hogy jól érezzék magukat. Mert jó hely, sőt. Miért ne érezném magam pont én jól itt? Nem megyek sehová.

Érdekes folyománya az elmúlt néhány év történéseinek, hogy négytagú családom másik három tagja elhagyta az országot. Menniük kellett, na nem holmi politikai üldöztetés miatt, hanem mert nem találtak munkát Magyarországon.

Ezúton is üdvözlik a napfényes Baden-Württembergből a rezsicsökkentést (kicsit kínosan érzem magam, hogy egyáltalán leírtam ezt a szót), a Brüsszel elleni „szabadságharcot” (én érzem egyedül úgy, hogy ennek a kifejezésnek a használata sértő lehet kicsit azokra nézve, akik létező elnyomók ellen áldoztak fel mindent?), a „munkahelyvédelmi akciótervet”, az oktatási „reformot” és az összes többi jó szándékú, de félrement és/vagy erőteljesen populista lózungot, amelyek napról napra szembejönnek velem. Mindenhonnan. A keleti nyitást külön, hiszen mi lenne zseniálisabb, mint Oroszország nyugati perifériájaként létezni.

Az én perspektívámból ezek az irányok meglehetősen nevetségesek. Ahogy nevetséges a baloldali ellenzék is, az Összefogás a maga saját külön bejáratú populizmusával, az LMP az EU-kritikusságával, a Jobbik pedig szóra sem érdemes ugye. Az alternatívák elfogytak.

Persze a politika nem a szerelemről szól. Természetesen lehet pártot alapítani, demokraták nélkül nehéz demokráciát építeni. Nos, köszönöm, de inkább dolgoznék, ha lehet, és részt vennék annak az alternatív közéletnek a megteremtésében, amelynek létezéséről egy másik olvasó írt a Mandiner sorozatában, rendkívül szimpatikusan. Létezik, épül.

Belátható időn belül ebben a közegben szeretném élni az életemet. Ha ez is ellehetetlenül, ha a létező szabadságjogok is elvesznek, ha elidegenedünk az EU-tól, ha szabadságharcot hirdetünk az én munkaadóim ellen is, akkor ennek is vége. Nagy kár lenne.

A könnyeimet azért hamar felszárítaná a szél, egy kicsit arrébb, egy kicsit közelebb a családomhoz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. május 20. 10:35
Mindenben egyetértek. Csak egy tévedés van benne: szó sincs jó szándékról. Mondjuk rosszról sincs, nem akarnak ezek bajt eleve senkinek, csak úgy gondolják, hogy elsősorban nekik ne legyen semmi bajuk. Sőt. Minél jobb legyen nekik.
Zsusztina
2014. május 20. 04:29
Egyébiránt a fenti "még maradónak" van esélye, hogy helyre billen a lelki egyensúlya. 24 évesen ritkaság az érett személyiség, ma meg a pénz és reklámok hatására kifejezetten az infantilizmus a menő. Ráadásul iskoláiban egy csomó régi komcsi szocializációjú egyén oktatta, meg még az is nehezíti neki a tisztánlátást, hogy a digitális világba zárt rendszergizda az illető. Az igazi hús-vér élet megtapasztalása még vár rá. De jobb később mint soha.
Wagenhofer Zsófi
2014. május 20. 00:28
Ha ilyen kivándorls nyavalygásokat akarok olvasni, akkor megnyitom a hataratkelo.blog.hu-t. Az egész blog a kivándorlók nyavalygására épül.
Wagenhofer Zsófi
2014. május 20. 00:24
Az összes "olvasói levél" ugyanarról szól. Unalmas, unalmas unalmas. Mennyi van még?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!