Meddig lesz még túlszabályozott az élettér? − Kivonuló középosztály XXXVI.

2014. június 20. 13:14

Azonnal lesz középosztály, amint megszűnik a túlszabályozott élettér, élhetővé válnak a szabályok és azok mindenkire egyenlően vonatkoznak.

2014. június 20. 13:14
Redakció
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Horváth Máté írása.

*

Meddig lesz még túlszabályozott az élettér?

Szemléletmódot írtam le. Remélem, átjön.

Ezért nincs középosztály:

Mit él meg az átlagpolgár nap mint nap? Megbüntet a rendőr, mert 55-tel ment az 50-es táblánál. Bezzeg, amikor a testvéremet a nyílt utcán, térfigyelő kamera alatt úgy összeverik, hogy két hétig kórházban fekszik, nincs meg a tettes…

Hogy segélyből jobban lehetett élni, mint rendes munkából.

Aki nem csal adót, az éhen hal vagy csődbe megy.

Hogy a nagy halakat soha nem fogják meg, de a sneciket élve megsütik.

Hogy megígérik minden választásnál, most jobb lesz, máshogy csináljuk, „majd mi”, és aztán jön a nadrágszíjhúzás.…

Hogy annak van munkája, akinek van barátja…

Hogy fontos a magyar ipar, a magyar munkahely, de magyar terméket állami szinten (pl. buszt) nem veszünk, csak mutatóba, esetleg 1-1 darabot.

Hogy lesz söralátét méretű adóbevallás… és folytathatnánk órákon át.

*

Nincs és nem is lesz középosztály, mert a politikusok a törvényhozáson és a tetteiken keresztül elveszik a szabad cselekvés örömét. Mi motiválja az embert?

Hogy befizesse a számlát hó végén? Ez nem motiváció.

Hogy építsen céget, vállalkozást, amibe minden hatóság beletörli a lábát évente legalább egyszer?

Hogy minden hónapban másik szabálynak kelljen megfelelni? Hogyha nem fizetsz vissza, nem kensz meg, nem vagy haver, esélyed sincs?

Hogy a közös (állami) cégeknél milliókat lehet(ett) elsíbolni büntetlenül, miközben megy tönkre az eszközpark?

*

Miért politizáljunk?

Felnőtt az ország, már nem hisz a mesékben. Ezért nem megy szavazni, ezért megy külföldre, ezért szavaz a radikalizmusra.

Persze, hogy radikalizálódik, mert már annyiszor a képébe hazudtak, annyit csalódott és már annyira utálja az egészet. Maga a politikai elit számolta föl a középosztályt. Persze csak a valóságban, mert a szavak szintjén tudjuk, hogy nálunk ez a legfontosabb érték.

Azonnal lesz középosztály, amint megszűnik a túlszabályozott élettér, élhetővé válnak a szabályok és azok mindenkire egyenlően vonatkoznak.

Amint a köz választottjai két mutyi között a közösségért is tesznek legalább egy-egy valóban érdemi lépést.

Azonnal lesz középosztály, amint törvényesen adózva, a megszerzett anyagi javakat élvezve nyugodtan lehet aludni.

Amint nem csak az számít, hogy ki kinek a barátja.

Amint a közpénzt úgy költik, mintha ők maguk dolgoztak volna meg érte.

Amint az állam jó gazda lesz és motiválja az embereket, hogy gyerünk, tegyél, hagyunk és támogatunk, vagy legalább nem akadályozunk az előbbre jutásodban.

Addig pedig marad a befásultság, költözés, radikalizálódás. Mert most nem fontos, hogy legyen valódi középosztály.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2014. június 24. 22:32
Látom, már azt sem tudod, miről volt szó. Egyáltalán mit keresel itt?
tango47
2014. június 22. 10:33
Az mind szép és jó, amit a posztoló leír, DE: ehhez a lakosságnak is partnerré kellene válnia (tyúk-tojás). Addig, amíg nyíltan megkérdezi egy vállalkozó, hogy számlával, vagy anélkül kérjük a szolgáltatását , amíg az orvos szemrebbenés nélkül zsebre vágja a paraszolvenciát, amíg az a szemlélet járja, hogy az államot becsapni nem bűn, addig ne várjunk változást. A "módszerváltás" után az állam a lovak közé dobta a gyeplőt: az addig valóban túlszabályozott élet egyik napról a másikra szabályozatlanná vált (szinte már anarchia lépett fel pl. a szakmák űzésében. Mindenki annak mondhatta magát, aminek akarta, szinte semmilyen szakma űzése nem kívánt végzettséget). A közhelyekre nem térnék ki ( a politika és a politikusok korruptak, stb.) Erre a problémára az u.n. "demokrácia" még nem talált ellenszert (lásd a sok gengsztert felmentő bírósági ítéleteket), de ez már messzire vezetne....
Tintamin
2014. június 20. 19:38
Most nem középosztály-építés folyik, hanem a hűbéruralom megalapozása. És nagyon sikeres a dolog: már kizárólag haverok vannak pozícióban, egy igazi hálózat irányítja az államot, a "KÖZ" nem hangzik már el egyetlen félmondatban sem. Az igazi pöcegödröt sikerült (kicsinyes bosszúból vagy nagyívű terv részeként) összehozni. A fidesz az elődök ganédombjára épített, és többet tanult, bátrabb volt a szar előállításában, mint bárki előtte. Az, hogy az EU közepén megjelent a személyi kultusz mindennél durvábban mutatja, hova jutottunk. Nincs kiút. Ezzel a brigáddal biztosan nincs.
sobrk
2014. június 20. 16:55
Megint egy nagyokos: "túlszabályozott élettér"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!