Az év vicce: a Fidesz megoldaná, hogy 2044-ben jó nyugdíjam legyen

2014. július 30. 11:10

Papíron 4 millióan dolgoznak, de ebből valójában az országban dolgozók és járulékot fizetők száma csak 3,3 millió. És emellett van 439 ezer nyilvántartott álláskereső.

2014. július 30. 11:10
zero
Vastagbőr

A nyugdíjkassza problémája is ugyanaz, mint több más területé is: nincs elég munkahely. Több munkahely, több járulékbefizető.

Viszont: nem mindegy a dolgozó minimálbért keres, vagy bruttó 500 ezer forintot! Az elmúlt négy év politikájából az rajzolódik ki, hogy a Fidesz az országot az EU Kínájának kívánja megszervezni, egy kibaszott nagy összeszerelő-termelő csarnokká. Kár, hogy még a stratégia partnerek is inkább leépítenek (Nokia, Telekom).

Lenne elég járulék, ha nem a minimálbéres munkavállalók száma nőne, hanem az átlagkeresetnél jobban keresők száma. De nálunk a munkaalapú és nem a tudásalapú társadalom épül. Ahhoz, hogy minőségi, jól fizető állások keletkezzenek a magánszektorban megfelelő minőségű oktatás kell (most verik szét), kiszámítható gazdasági környezet (most verik szét) és kisebb mértékű elvonás (nőtt az adóék, nőtt az adók száma). Bruttó 500 ezres bérnél (nincs eltartott) a munkavállaló 327 500-at kap kézhez, de a munkáltatónak összesen 642 500 forintba kerül. 49,1%-os az elvonás mértéke. Ön hány munkahelyet hozna létre ilyen számok mellett?

A gyerekvállalás komoly, nagyon komoly döntés. És ez a döntés a legszemélyesebb magánügyünk. Nyilván szeretnék több gyereket, de úgy néz ki, hogy tisztességgel felnevelni 3 gyereket nagyon nehéz, ahhoz olyan anyagi biztonság kell, ami sajnos keveseknek adatik meg. És nem csak az anyagiakról van szó, mi a helyzet a bölcsödével, az óvodával, az iskolával, az édesanya újbóli munkába állásával? Ezeken a területen minden rendben, full gyermekbarát már mindenhol minden?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. július 31. 06:07
Nekem már a Rikkardó Bokros megoldotta a panamai szocialista reformjával, 128.000-ról 74.900-re reformálta.
tango47
2014. július 30. 22:18
A szemléletmódon kellene változtatni. Addig, amíg lelkes riportok készülnek pl. egy olyan automata gépsor beállításáról, ami mondjuk 150 ember munkáját végzi el zokszó nélkül, addig itt hiába várunk emberhez méltó megélhetést, béreket.
Pinter68
2014. július 30. 14:45
"De nálunk a munkaalapú és nem a tudásalapú társadalom épül." Bingó! Itt van a lényeg és ezért ülnek OV-ék fordítva a lovon. De kurvára. Ha cinikusak akarunk lenni, a Fidesz elit akkor is jól tud élni, ha az ország fennmaradó része csak betanított bérmunkával dobja össze az ország kevéske GDP-jét. Sőt, a hatalmuk folytonossága is biztosabban fenntartható a dinasztiákon belül. Tehát, miért is lenne érdekük tudásalapú társadalmat létrehozni?
Apáczai
2014. július 30. 14:45
Ha egy külföldi cég beszállítóinak 40%-a hazai cégekből áll, akkor az már nem nevezhető összeszerelőnek, még a legádázabb, véresszájú liberális szemlélettel sem. Ezek bizony termelő egységek, magyar termelő egységek, amelyek a legkorszerűbb technológiát honosítják meg Magyarországon. Ez az egyetlen lehetséges út ahhoz, hogy felzárkózzunk a technológia élvonalába. Ezt tette minden állam gazdasága, amelyik mag éllovasnak tekinthető. Koreától Olaszországig, Taiwantól Írországig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!