Akinek van nótája

2015. november 07. 14:26

A mi népköltészetünk a századok során komolyan felvértezte magát az élet ezernyi problémájával, várható és váratlanul beköszöntő sorsfordító történésével kapcsolatban. Interjú.

2015. november 07. 14:26
Liber Endre
A Szív

Mit fejez ki az ember nótája? Miért az a nótája, ami?

Az embereknek általában több kedves daluk van. Az élethelyzetüktől is függ, hogy éppen melyik a favoritjuk. Felhőtlen mulatozás közepette, egy pár pohár jóféle itallal kísérve előjöhet például huncutabbik énünk, ezzel együtt felszínre bukhatnak pl. pajzán nótáink is. Ha bánat, ne adj’ Isten tragédia ér bennünket, és ez egész lényünket áthatja, akkor egész mást énekelünk, ilyenkor kerülnek elő a magyar népdalkincs kifogyhatatlan tárházából a legkedvesebb hallgató nótáink, például széki lassúink, vagy a méltóságteljes, érzelemgazdag szövegekben dúskáló kalotaszegi hajnalik, keservesek. 

A magyar népzenének sokat emlegetett vonása a »busongás«. Mi lehet ennek az oka?

Nemzetiségre való tekintet nélkül mindenki búsul, akit bánat ér, az ember már csak ilyen teremtmény. Nem mindenkinek van ugyanakkor eszköze rá, hogy a bánatát világba kiáltsa, pedig tudjuk, hogy aki ezt meg tudja tenni, annak egy kicsit megkönnyebbül a lelke. A mi népköltészetünk a századok során komolyan felvértezte magát az élet ezernyi problémájával, várható és váratlanul beköszöntő sorsfordító történésével kapcsolatban. Szerintem nem búslakodunk erősebben vagy többet mint más népek, csak nekünk nagy gazdagságban és egyedülálló változatosságban állnak a rendelkezésünkre a bánat kifejezésére népdalaink.

Leszűrhető a népzenéből valamiféle néplélek?

Azt gondolom, hogy igen. Méghozzá leginkább a népdal, népzene és néptánc hármas egységéből. Sok mindenre következtetni lehet belőlük; tehetségre, fantáziára, eszességre, találékonyságra, empátiára, humorra stb. Ez alapján nyugodt szívvel megállapíthatjuk, hogy a magyar népi kultúra a világon a legnemesebbek közé tartozik.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. május 05. 17:44
Szülőfalum, egykor tragikus körülmények között elhunyt plébánosa, egy néprajzi összeállításában, a sok jogos berzenkedése mellett, egy ott hallott nótát érdemesnek tartott lejegyezni, örömmel megosztanám a szerzővel: Eljárok én a templomba, Hogy imádkozzam érted, Hisz te talán nem is tudod, Hogy téged sújt legjobban a vétek. Mert akinek nincs Istene Embernek sem számít, Bármerre is visz az útja Nem vezethet el a boldogságig. Ha majd te is megtanultad, Hogy van Isten odafenn az égen, Akkor gyere vissza hozzám, Megbocsájtok az ő szent nevében. Újra kezdjük az életet, Elfelejtünk mindent, Szeretlek majd újra téged, Ha már te is szereted az Istent.
Békanász a hasadon
2015. november 09. 14:14
Üzenem a földnek: csak teremjen, ha sáska rágja is le a vetést, ha vakond túrja is a gyökeret. A világ fölött őrködik a Rend s nem vész magja a nemes gabonának, de híre sem lesz egykor a csalánnak; az idő lemarja a gyomokat. A víz szalad, a kő marad, a kő marad...
Békanász a hasadon
2015. november 09. 09:27
"a magyar népi kultúra a világon a legnemesebbek közé tartozik" Úgy van. És miután ezt a magyar nép műveli, a világon a legnemesebb nép a magyar.
ottapont
2015. november 08. 18:35
Szívesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!