Háborús olimpiák – búcsú egy százéves álomtól

2017. február 23. 11:57

Nem vagyok elfogulatlan az elvetélt budapesti olimpiával kapcsolatban. Azt hittem, száz éves késéssel megélhetem apám és nagyapám álmát. Dühös vagyok.

2017. február 23. 11:57
Jásdi István
Jásdi István
Mandiner

Jásdi István borász írása

 

Messziről kezdem. Nagyapám részt vett az 1908-as londoni olimpián. A Pannónia nyolcassal ötödikek lettek. Úgy alakult, hogy Stockholmba, 1912-ben nem a Pannónia, hanem a versenytárs Hungária egysége utazhatott.

A NOB elnöksége itt arról döntött, hogy az 1920-as, hetedik olimpia Budapesté. A NOB-alapító Magyarország, az egyik legaktívabb sporthatalom rászolgált a megtiszteltetésre. Nagy-Magyarország gyorsan fejlődő fővárosa minden szempontból alkalmas volt a feladatra. '14-től nagyapámnak és versenyzőtársainak a keleti fronton, majd neki öt sebesülést követően Szibériában akadt tennivalója.

Az 1920-as olimpia rendezésének jogát a háború után elvették Budapesttől és Antwerpennek adták. Nagyapám 1920 elején tért vissza a hadifogságból, újra fizikát és matematikát tanított az Izabella utcában. Edzésre azonban hiába járt – Magyarországot és a központi hatalmakat a részvételből is kizárták a győztesek. A kommün emigrációban élő vezetői amúgy egyetértettek a szankcióval: meg kellett mutatni a reakciónak!

Nagyapa még részt vehetett versenyzőként a '24-es és a '28-as játékokon, de már régen túl volt a fénykorán. Ott volt a '36-oson is, mint szövetségi kapitány. Akkoriban nagybátyám evezett a háromszoros Európa-bajnok, az olimpián ismét csak ötödik helyezett nyolcasban.

Már 15 éves apám is edzésben állt a Dunán és erősen készült a '40-es és a '44-es olimpiára. Ő is úgy járt, mint édesapja. A legjobb éveit a háborúban töltötte. '42-ben és '43-ban vadászrepülő volt az orosz fronton. Túlélte a doni áttörést, lelőtt 7 szovjet gépet, lelőtték, megsebesült. Túlélte Szálasit és megúszta a malenkij robotot. Az egyetemi tanulmányait már nem kezdte újra, de az edzéseket ott folytatta, ahol a háború miatt abbahagyta. '47-ben még kijutott a luzerni EB-re. Ezt követően Rákosiék becsukatták a Pannóniát és a Hungáriát, mint burzsoá csökevényt. Apám útlevelében '47 után a következő – prágai – utazás bélyegzése 1962-ből származik. A '48-as, londoni olimpia számára túl későn volt.

Én is eveztem. Szerencsére nem voltam elég tehetséges, meg talán eléggé szorgalmas sem. Melisékkel még bajnokságot nyertünk serdülőben. Hamar abbahagytam. Ők, apám versenyzői, kormányos nélküli négyesben szoros másodikok lettek Mexikóban. Azt hitték, ez csak a kezdet. Negyedik olimpiájuk lehetett volna a csonka, afganisztáni háborús, moszkvai. Melis Tóni és Zoli '79-ben inkább abbahagyták. Los Angeles-t, erős szolidaritásban a szovjetekkel, bojkottáltuk. A sportolók készültek és mentek volna, de a Párt tudta, hogy mivel tartozunk a szövetségesi szolidaritásnak.

Nem vagyok elfogulatlan az elvetélt budapesti olimpiával kapcsolatban. Azt hittem, száz éves késéssel megélhetem apám és nagyapám álmát. Dühös vagyok. Nemcsak a Nolimpiára. Rákapaszkodtak egy ügyre, amivel – jól gondolták – kárt okozhatnak Orbánéknak. Megmutatták, mennyire kicsik tudunk lenni!

Mégsem csak rájuk haragszom. Haragszom azokra, akik üres stadionokra, felülszámlázott uszodákra költik az adófizetők pénzét. Vagy kézi-, kosár- és futballcsapatok szerb másod-, szlovák harmadosztályból és az amerikai kollégiumi bajnokság selejtjéből importált menőire, milliárdos futballakadémiák klasszissá sosem érő játékosaira.

Az emberben, olimpiapártiként is felmerült, mennyit hordanának szét az olimpiai költségvetésből? Nagyban felelősek azért, hogy megint hadiállapotban áll az ország. Olimpiát csak békeidőben lehet rendezni.

Amúgy nagyapám dédunokái közül mostanra minden fiatal abbahagyta az evezést. Talán majd az ük- vagy szépunokák a budapesti olimpián. Egyszer, talán, békeidőben...

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. február 23. 21:31
Eveznék, de evezzen a ...
GV0917
2017. február 23. 18:16
Herr Ennsen túl!Nincsenek hagymázos álmai, ha "túl az Óperencián" találkozik a BAL KroiszoszaivaL? (vagy a Krőzus jobban fekszik? )A napi másfél millát kereső "Paks.szakértő" nyugdíjas szomorítóval? Vegye már tudomásul, hogy ilyen dolog volt, van, lesz.(Régebben nagyon idegesített a lopás),szóvá is tettem-nekik állt feljebb. Mit gondolsz ki volt ebben a FŐNÖK?Nos,az öreg puritán, jóságos NOcapitata.... EElvtarsak!Nem keell börtönbe zaarni,ne adjanak neki lakaast, vegyeek el a haajtaasi engedélyét,egyszóval kellemetlenkedjenek örökké!Egy jó tulajdonságom isteni adomány volt:nem vagyok irigy, hiszen azzal nekem nincs több, sem kevesebb, csak hergelem magam, mint a farkát kergető kutya.Majd megtudják ők is, hogy a halotti lepedőn nincs zseb.... Lehet hogy ezeknek lelkük sincs? Te csak irigykedj. Mindegy melyik párti, majd bekötöd egy infarktussal.... De ezeknek a kölyköknek a rohadt gondolkodásvilága meglep. Ennyire szar munkát végeztünk?Ráadásul még a fejünkre ütve PUKLI nőtt rajta.
Agnieszka
2017. február 23. 17:08
Jásdi úr! 1./ Abban az olimpiai pályázat megtorpedózásának a szempontjából utolsó előtti percben, amikor aláírást kezdtek Nolimpia jelszóval, tudni lehetett, hogy ha összegyűlik a 138 ezer aláírás, a NOB-nál a pályázatunk esélytelenné válik. Márpedig egy olyan városban, ahol Bokros és Bodnár főpolgármester jelöltek 230 ezer szavazatot szedtek össze, ez a szám nem lehetett kétséges. 2./ A pályázatot 93%-kal szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés. Kérdés: Hány ellenzéki és aláírásával Momentum céljait támogató képviselő állt fel azzal, hogy tartom a szavamat, legyen népszavazás, kampányolok az olimpia mellett! Válasz: nulla 3./ Kérdés: Az. 1./ alatt írtak alapján milyen esélyünk van a rendezésre? Válasz: nulla 5./ Ha a 2. pontban leírtak szerint az eddigi támogatók kampányolást vállaltak volna az olimpia mellett, akkor talán lett volna értelme harcolni „az utolsó töltényig”, mert akkor mondhattuk volna, mindent megtettünk az ügyért. Ami az unos-untalan emlegetett lopást és korrupciót illeti hirtelen elment az ellenzék önbizalma Vonától Gyurcsányig, hiszen 2018-ban „leváltják” a kormányt. Akkor meg az olimpiai pénzeket hogy lopja el a FIDESZ? Továbbá, látta-e a felülszámlázott uszoda(ák) terveit, költségvetését, vagyis a műszaki dokumentációkat, hogy amit össze-vissza írnak, abból mi igaz? Ezeket ellenőrizni lehet. Ami a stadionokat illeti, anno nem kaptunk EB rendezési jogot, mert akkor nem tudtunk egyetlen épkézláb stadiont felmutatni.
formaegy
2017. február 23. 15:42
A MoMo-s nyikhajoknak és a ballibes pártoknak a ballib média mikor teszi fel a kérdést, hogy a Budapesti Maccabi (zsidó olimpia) megrendezésére szánt pénznek nem nagyobb szüksége lenne az oktatásban, egészségügyben??? Várható, hogy elkezdik az aláírásgyűjtést, hogy vonják vissza a pályázatot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!