Vidnyánszky Attila és az államszocialista kultúrpolitika

2020. szeptember 03. 07:39

A nemzet része csak az lehet, aki Vidnyánszky valóságában él.

2020. szeptember 03. 07:39
Kelemen Kristóf
Mérce

„Könnyen párhuzamot vonhatunk a kommunista kultúrkör legnagyobb dilemmájával: a pártakarat iránti feltétlen lojalitás és az egyéni tapasztalat, az individuum küzdelmével. Tamás Gáspár Miklós beszél arról az első látásra ellentmondásos jelenségről, hogy a kommunista hit és az alapját képező mártírium hogyan határozta meg a »XX. század pokoli történetét«: »A kommunista mozgalom többek között ennek a vallásos jellegének köszönhetően élte túl az elmondhatatlan csalódásokat és a borzalmas kiábrándulásokat.« (Révai Gábor, Beszélgetések a baloldaliságról, 2019. 114.)

Mint az államosítás éveiben, úgy ma is az a kérdés, hogy milyen irányba hajlik a valóság (esetleg képes-e többféle szempontot is magába olvasztani), és mely közösségek szólhatnak bele ennek az alakulásába. Ahogy Vidnyánszky fogalmaz igazgatói pályázatában: »A színháziak kenyere a dráma. Viszont tragédiai értelemben ma minden területen ugyanarra a kérdésre kell tudnunk válaszolni országosan, egységes nemzetként: vajon a katastrophé pillanatában képesek vagyunk-e a valóság felé fordulni, vagy lezuhanunk?« Ehhez képest a megértés vágya és az összefogás helyett sajnos most ismét leszámolás zajlik: a nemzet része csak az lehet, aki Vidnyánszky valóságában él.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2020. szeptember 03. 20:57
Ez már hihetetlen. Hagyjátok már abba!
MayorAnna
2020. szeptember 03. 15:16
'A nemzet része csak az lehet, aki Vidnyánszky valóságában él.' S ez így van jól. Lévén, hogy a Kelemen-Kohnok prolongált szavatossági ideje lejárt. Végérvényesen. Erre az évezredre minimum.
BőröndÖdön
2020. szeptember 03. 14:39
Pártfeladat a Színművészeti tönkretétele.
istvanpeter
2020. szeptember 03. 14:01
Hát sz hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!