Vidnyánszky nem ért budapestiül, városiul, diákul, humorul

2020. szeptember 05. 12:19

Vidnyánszky éppen úgy beszél, mint egy olyan ember, aki zsidózik.

2020. szeptember 05. 12:19
Sándor Erzsi
Facebook

„Az első indulatomban persze azt mondtam, hogy zsidózik. A másodikban pedig rájöttem, hogy nem zsidózik. Nem is tudja, mi a baj azzal, amit mondott, hazáról, kereszténységről, hitről, hazafiságról és arról, hogy ezt nem tudja megmagyarázni a Karsainak, aki nagyjából négy nyelven beszél folyékonyan, az egyiken biztosan sikerülhetne. 

Csakhogy Vidnyánszky legnagyobb baja az, amiről még csak nem is tehet, hogy tényleg nem tudja mit beszél, ugyanis nem beszéli azt a nyelvet, amelyet anyanyelvként használ. 

Ismeri a szavakat, nincsen akcentusa, de a szocializációja, a kultúrája a gyökerei, a reflexei miatt nem érti azokat metaforákat amelyeket mi, és nem ismeri a budapesti-városi tolvajnyelvet. Azt, amelyen mi, a XX. századi világvárossá lett főváros polgárai nevelkedtünk, amelyet mi félszavakból ő meg egész mondatokból sem. Vidnyánszky nem ért budapestiül, városiul, diákul, humorul és ez mind elég ok, hogy Vidnyánszkyra akármikor rá lehessen sütni a zsidózás bélyegét, mert éppen úgy beszél, mint egy olyan ember, aki zsidózik. Sértetten, fennhéjázóan, kioktatóan, humortalanul, kirekesztően és hatalomból. Hogy mér akar kultúrpápa lenni valaki aki ennyire nem érti éppen azt a kultúrát amelynek pápájául keni föl magát, fel nem fogom. Maradjon akkor ez #riporterikérdés -nek.

Másrészt aludtam rá egyet és azt kell gondolnom, hogy mégiscsak zsidózik és abból a nagyon kevésből amit a magyar kultúrából ért alighanem éppen ezt  érti. Valaki biztos elmagyarázta neki, hogy így kell csinálni néhány száz éve, ezek a kulcsszavak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2020. szeptember 08. 11:54
Nem akarják odaadni a vas utcai zsinagógájukat.
intersziti
2020. szeptember 07. 10:58
Szerencsére Erzsi se nem fennhéjázó, se nem kioktató, se nem kirekesztő.
Lotti
2020. szeptember 06. 21:05
Szemét ez a Vidnyánszky, mert nem zsidózik. Mi zsidók azonban akkor is antiszemitának deklaráljuk. Az antiszemitizmusra nekünk, mint létalapra, feltétlenül szükségünk van. Jó bunkósbot, meg keresni is lehet vele. Mi egységesek vagyunk (egy-két ilyen Deutsch Tamás akad csak). Tessék, itt a korrekt helyről származó korrekt felmérés : https://www.ceu.edu/article/2018-08-11/magyar-zsidoknal-1-szazalekon-all-fidesz
Aspektus
2020. szeptember 06. 20:59
Egy kis gugli.... és ...... https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-hirek/2019/07/01/amulva-neztem-evtizedeken-at-sandor-erzsi-bucsuzik-ungvari-tamastol/ Ezen írása is elárul mindent róla/róluk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!