Joe Biden egy kifejezetten unalmas, karizma nélküli jelölt

2020. november 05. 12:28

Biden átlag alatti eredménnyel lehet elnök úgy, hogy a csatatér államokban mindössze 0,5-2%-on múlt a győzelme.

2020. november 05. 12:28
Fűrész Gábor
Origo

Mi történt? Hogyan lett egy lefutott mérkőzésből szinte patthelyzet?

Bidennek valóban biztos győzelmet jósoltak. A Reuters-Ipsos, a Yougov, a CNBC, vagy a CNN csatornák által szponzorált közvélemény-kutatások 8-10%-os fölényt jeleztek a demokrata elnök-jelöltnek az összes leadott voks, az úgynevezett »popular vote« tekintetében. De ugyanilyen határozott győzelmet ígértek a csatatér államokban is. Mivel az USA szövetségi állam, így nem elegendő szimpla többséget szerezni az összes leadott szavazatban, az egyes államokat külön meg kell nyerniük a jelölteknek.A mainstream média »blue wave«-ről beszélt: miszerint a demokraták az elnöki szék mellett nagy fölénnyel megszerzik a szenátus és a képviselőház feletti irányítást is – ez lehetővé tenné számukra az amerikai demokrácia és a szövetségi állam működésének radikális reformját, ami egyik kiemelt kampány-témájuk volt.

Ez nem következett be. Az USA választási térképe nem kékült be. Nagy eséllyel nem szerzik meg a szenátust és a képviselőházban sem javítottak korábbi pozícióikon. Biden pedig átlag alatti eredménnyel lehet elnök úgy, hogy a csatatér államokban mindössze 0,5-2%-on múlt a győzelme.Ettől persze a győzelem győzelem, amit nem lehet elvenni még egy gyengébb kampány-teljesítményt felmutató jelölttől sem.

Ha ez igaz, mi történhetett? Miért maradt el az elsöprő demokrata siker?

Óriási vita van most az amerikai médiában a közvélemény-kutatások szerepéről és érvényességéről. De ez sok tekintetben elmegy a lényeg mellett. Hiszen ha valami pontosan előrejelezhető, mert eldöntött kérdés: mi szükség van a kampányra, a hirdetésekre költött dollár milliókra? Valójában nincs teljesen lefutott mérkőzés, az utolsó héten, napokban is arathat győzelmet, vagy szenvedhet vereséget egy jelölt. Nem feltétlenül, vagy nem kizárólag a mérések tévedtek (bár el kell ismerni, van igazság a rejtőzködő Trump szavazó teóriájában, amivel sokan a hibákat magyarázzák), sokkal inkább Joe Biden és kampánya nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Joe Biden egy kifejezetten unalmas, karizma nélküli jelölt. Több, mint 45 évet töltött a politikában, több alkalommal próbált elnök-jelöltté válni. 1988-ban plágium vádak miatt kellett visszalépnie. Tipikus karrier politikus, akinek közvetlen családtagjai jól megélnek a nevéből (Obama alelnöke is volt) – ahogy az kiderült a fia üzleti ügyeivel kapcsolatos korrupciós botrányából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2020. november 05. 19:29
Joe és Kamala ideális frontemberek, hogy ne mondjam bábok a mély állam, a katonai-ipari komplexum, a finánctőke, és a lobbi számára. Trump sem zavart sok vizet, de néhány dologban kitartott véleménye mellett. Nem indított pl. háborút Irán ellen. Ha Trump veszít, azt kizárólag a járványnak "köszönheti". Nélküle fölényesen győzött volna.
VeJoLa
2020. november 05. 14:32
Úgy tűnik, Amerika épp egy kis unalomra, álmatagságra vágyik. De nem sokáig élvezheti! Kamala majd ad nekik "nyugalmat"!
kisfejsze
2020. november 05. 13:34
elcsalták a demokraták a választást
kálmi
2020. november 05. 13:18
Sajnos az a pici különbség éppen elég a győzelméhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!