Emlékek

2021. december 25. 06:45

Boldogult úrfi koromban sok mindenen mentem keresztül.

2021. december 25. 06:45
Aristo
Pesti Srácok.hu

„Boldogult úrfi koromban sok mindenen mentem keresztül. Végső soron én nem is tehettem ezekről az eseményekről, csak úgy megtörténtek velem, most azonban már úgy ítélem meg – némi átgondolás után –, hogy azért én magam is tehetek róluk. Sőt. A karácsonyfa-beszerzésre irányuló erőfeszítés ábrázolásával megpróbálok rávilágítani ezen körülményekre. Most felidéznék egy – tán jellemző – esetet, amelyben, mint cseppben a tenger, visszatükröződik minden.

Karácsonyfára volt szükségünk, lévén a karácsony közeledett. Ketten maradtunk a lakásban, mert nekem vizsgáznom kellett és nem volt értelme hazamenni K.-ba. Na meg egy vasam sem volt a hazamenetelre. E sürgős és roppant igény kielégítésére úgy láttuk jónak, hogy az egyetem botanikus kertjére szorulunk, annál is inkább, mert ott megítélésünk szerint nagy számban voltak fellelhetők ilyen örökzöldek, valamint a megszerzésük is könnyűnek tűnt. Átugorjuk a kerítést és kész, már bent is vagyunk, kivágjuk a megítélésünk szerinti megfelelő fát és angolosan távozunk. Volt azonban néhány nehézség is, amivel nem számoltunk.

Az első az volt, hogy R. barátunk térdét megoperálták és gipszet helyeztek fel neki – mint mondta, »a méhemig« bebetonozták. Azokban az időkben még nem az elegáns csavarozás volt a megoldás, hanem tövig begipszelték a pácienst. Ami kissé nehézzé tette a kerítés abszolválását, miután az arborétum el volt kerítve némi vasráccsal. Így aztán felakadt a vasrácsra és ott fityegett fejjel lefelé, kissé fordított állapotban – természetesen mindez igen nagy hangeffektusokkal is járt, ami nem tett jót az ügy titkosságának, de nem volt probléma, mert őr, az nem volt látható. Miután leakasztottuk az áldozatot, nekiállhattuk a projektnek magának. Kinéztünk egy megfelelőnek tűnő fát és kivágtuk, életlen késsel, ami nehézzé tette a műveletet, de csak ilyen volt otthon. Haza is szállítottuk – R. barátunk szerencsére kihagyta a kerítésre történő felakadást –, úgyhogy ez ezúttal simán ment.

Zárójel. Volt egy ember, akit R. különösen gyűlölt. Az egyetemi lap főszerkesztője volt az illető, és púpos is volt mindezek mellett. R. gyűlölete onnan származott, hogy véleménye szerint az illető besúgó volt, és mint ilyen, magát R.-t is föladta, amiért ő magyarázkodni kényszerült. Ezt nem felejtette el neki, és amikor úgy ítélte meg, hogy – a gipsz miatt – maga is mozgássérült, így fordult az illetőhöz: »Gyere, te görény, most már megverhetlek, mert én is nyomorék vagyok!« Ebből is látszott, hogy R. nem volt egy egyszerű eset. Zárójel bezárva.

Volt egy tervünk a fa feldíszítésre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palika1955
2021. december 26. 15:30
Visszatérve a bizonyos böllér vs Karácsony Gergely angol összehasonlítgatásra... "...legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül." (Karácsony Gergely) Orbán miska valóban eltöltött 1989-ben kevesebb, mint két és fél hónapot Angliában Soros ösztöndijjal, teljesen ingyen, mert MINDENT Soros Gyuri bácsi, mai mumusa fizetett. De miután az "angol" tudása mindössze kb 15 szóból állt, 1989 december elején kirúgták a suliból a romát. Az előadásokból egy büdös szót sem fogott fel és megértés helyett csak bután vigyorgott. Ami pedig a nyelvvizsgát illeti... A törpe böllér a mai napig nem rendelkezik semmiféle nyelvvizsgával... Nyelvezete Karácsonyhoz képest igazán csapnivaló, egy érthetetlen rubbish zagyvalék.
Valodi
2021. december 25. 12:12
"... a legtöbb népmese és népdal magyarként maradt meg" - hát igen! Azok a régi szép idők! Amikor még Életet és erkölcsöt termett a MAGYAR FÖLD... Ezen az 5-700 ezer hektáron a PROFIT mellett vajon milyen népmesék fognak keletkezni? „Tényként közölték Mészáros Lőrinc cégcsoportjának vezetői, hogy új cégük, az Agrolink 2022 őszére 500-700 ezer hektár termőföldet von be az irányításuk alatt álló integrációba.” https://hvg.hu/gazdasag/202107..
annamanna
2021. december 25. 12:06
Ez döbbenetesen jó, ráadásul gonzóbb bármely vérbeli gonzónál :)) Álmomban nem gondoltam volna, hogy a mandineren karácsonykor ilyen szöveget olvasok :))))
írmag
2021. december 25. 11:58
Kedves, de csak az idősebb-kori lelkiismeret szavai, írásban. Az oktatásunkat is érintve, a világon a legtöbb népmese és népdal magyarként maradt meg, szóbeliségében, a leírásuk csak később született meg. Nem kellett hozzá még okostelefon sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!