Cenzorok mindenhol

2022. február 08. 16:07

A jelek szerint hiába kér most már mindenkitől bocsánatot Joe Rogan.

2022. február 08. 16:07
null
Lakner Dávid
Magyar Hang

„Néhány héttel ezelőttig nem sokan gondolhatták volna, hogy egy lapon fogjuk emlegetni Joe Rogant, Whoopi Goldberget és Art Spiegelman klasszikus művét, a Maust. Hiszen mi kötné össze a jobboldali podcastert, a progresszív körökben népszerű színésznő-műsorvezetőt és a holokauszt-képregényt? Elkötelezett híveik nyilván most is úgy gondolják, hogy semmi. Pedig már a polkorrekt beszédmód fontosságát hangsúlyozó körökben is egyre inkább olvashatunk a cancel culture túlzásairól, vadhajtásairól. (A jelenséget eltörléskultúrának fordítják, de inkább van szó letiltásról, a nyilvánosságból való kitagadásról.) Persze, elsősorban a Maus kapcsán emlegetik ezt, minthogy a fajelmélet embertelenségéről hitelesen, átérezhetően mesélő könyvről van szó. Amit most azért vettek le egyes amerikai tankerületekben a polcokról, mert istenkáromló szavakra, továbbá erőszak és öngyilkosság képi ábrázolására bukkantak benne. Párhuzamként eszünkbe juthat, amikor az egyik legismertebb antirasszista regényt, a Ne bántsátok a fekete rigót című Harper Lee-regényt tiltották le, mert az a bizonyos n-betűs szó szerepel a kötetben. De a cancel culture áldozatául esett korábban Mark Twain klasszikusa, a Huckleberry Finn is.

Mindennek nevetségességét könnyebb belátni, mint kiállni Whoopi Goldberg és Joe Rogan szabad szólása mellett. Főleg azok számára, akik nagyon mást gondolnak a világról, mint ők. Az ellenkező szekértáborok persze általában jóval megengedőbbek az ő oldalukra sorolt szereplők vitatható kijelentéseivel szemben.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2022. február 09. 06:31
Ez is affektálás. Sírva-picsogva siratják a szólásszabadságot, közben szövetkeznek azokkal, akik ezt elveszik.
Syr Wullam
2022. február 09. 06:28
Joe Rogan, Whoopi Goldberg, Art Spiegelman - Nagyon műveletlen vagyok, ha egyiknek a regényét sem olvastam?
budapesti
2022. február 09. 00:29
"Agyamban kopasz cenzor ül." Mi ezt már egyszer átéltük.
budapesti
2022. február 08. 22:28
Egy friss példa Joe Rogannel kapcsolatban, angolul: http://keresztenyszocialis.blogspot.com/2022/01/david-pakman-vs-jordan-peterson.html?view=magazine
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!