Háború a kertek alatt

2023. március 22. 07:13

Segíteni kell Ukrajnát és erősíteni a NATO-t, mert ezek védik Magyarországot, nem a nyalka Szalay-Bobrovniczky huszárok.

2023. március 22. 07:13
null
Horváth Gábor
Horváth Gábor
Népszava

„Élet-halál harcban nincs döntetlen. Ezt Varsóban és Pozsonyban tudják, a Karmelitában még nem. Ukrajna saját magán kívül Európáért is harcol, azért, hogy az maradhasson, ami. Ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, akkor a háború előbb vagy utóbb Moldovában, vagy akár a Baltikumban és Lengyelországban fog folytatódni, egyre közelebb kerülve a határainkhoz. Vagyis minden lehetséges eszközzel segíteni kell Ukrajnát és erősíteni a NATO-t, mert ezek védik Magyarországot, nem a nyalka Szalay-Bobrovniczky huszárok.

A Nyugat még mindig óvatos, megtorlástól tart, ha az eddigieknél is hatékonyabb katonai segítséget nyújt Kijevnek. Ugyanezért nem akartak kezdetben nehézfegyvereket, nagy hatótávolságú tüzérséget, légvédelmi rendszereket, lövészpáncélosokat, harckocsikat adni az ukránoknak. Aztán fokozatosan mégis nyíltak a zsilipek – egyrészt mert az ukránok minden várakozáson felül tartották magukat és az elhúzódó, változó jellegű harchoz szükségük volt ezekre a fegyverekre, másrészt az oroszok az atomot kivéve már gyakorlatilag mindent bevetettek, amijük volt, nehéz elképzelni, miként tudnák tovább eszkalálni a háborút, hogyan tudnák megtorolni a nyugati politikát.

A napokban újabb tabu dőlt meg, Lengyelország – akárcsak korábban a harckocsik esetében – megunta a nyugati pepecselést és megkezdte használaton kívüli MiG-29-es vadászgépei átadását Ukrajnának. A példát azonnal követte egy másik »visegrádi«, Szlovákia. A két országnak összesen 41 ilyen régi, szovjet gyártmányú gépe van. Ezek kisebbek, gyengébbek és korszerűtlenebbek az oroszok által használt Szuhojoknál, viszont fel lehet őket szerelni nyugati rakétákkal, amelyekkel kilőhetik a légvédelmi radarokat, illetve távolról jó eséllyel vehetik fel a harcot az ellenséges gépekkel. Ami a legfontosabb: a MiG-eket az ukrán pilóták máris tudják használni. Ukrajnának a háború kezdetekor nagyjából 120 bevethető harci repülőgépe volt, azóta a becslések szerint elveszítette ezek felét. Az is nagy segítség, ha most néhány tucat üzemképes vadászgépet kap, még ha ez nem is lesz döntő hatással a hadműveletek menetére.”

***

***

Nyitókép forrása: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Troppauer Alfréd
2023. március 25. 16:30
"Ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, akkor a háború előbb vagy utóbb Moldovában, vagy akár a Baltikumban és Lengyelországban fog folytatódni," persze így lesz, ha az említettek az eddigieknél is nagyobb lelkesedéssel támogatják a hoholokat; ha még netán csapatokat is küldenek oda, akkor pláne. De nem kell ennek így lennie, ugye?
Korrupt Kornél
2023. március 22. 21:00
Te mekkora barom vagy! Hol élsz?
tartarossz.blog
2023. március 22. 15:50
50 évvel ezelőtt ezt merted volna leírni a népszavában.
nempolitizálok
2023. március 22. 14:16
Orbán pont ezt csinálja, erősíti a NATO-t. Ha ukrajnának adná azzal gyengítené a NATO-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!