Rock and roll és konzervativizmus

2023. június 20. 07:58

A tudomány mai állása szerint Alice Cooper sem a sátánfattya.

2023. június 20. 07:58
null
Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet

„A rock and roll nem egy tánc. Ezt tudjuk. A veretes mondás az elmúlt évtizedekben klasszikussá nemesedett, érdekesebb diskurzusokban gyakran felbukkan. A műfaj maga nem az ördög műve, talán ez is világossá vált öreg korára, bár néha még ijesztgetnek vele, de ezt már kevesen veszik komolyan. 

A tudomány mai állása szerint Alice Cooper sem a sátánfattya. Koncertjein (mint oly sokan mások) szerepet játszik. Vámpírt vagy De Sade márki valamely leágazását, más horrorisztikus elemekkel gazdagon tarkítva. Óvodáskorúaknak nem mutogatjuk a délutáni csendespihenő előtt. Aztán leszedik róla a sminket és a kasszához fárad. Ezért aztán nem követeljük, hogy tíccsák be, mert azt nem sok részlet különböztetné meg a másik irányból érkező javaslattól, hogy Roger Waterst nyilvánítsák nemkívánatos személynek. Alice Cooper egyébként 75 éves, ha uralma alá akarta volna hajtani a világot, már lett volna rá alkalma bőven, de a tetejébe a hírek szerint hosszú ideje hitvalló keresztény. 

Marilyn Manson egy másik kategória, a neve sem áll jól, magam például már attól rosszul leszek, ha ránézek, de ez meg személyes probléma, valamint ízlés kérdése. De a III. Richárdot alakító színészről sem feltételezzük, hogy gazember, van elég púp a hátunkon anélkül is. Így megy ez az érett felnőtté válás hosszadalmas, kacskaringóktól sem mentes rögös útján. De időzzünk még egy kicsit a rock and rollnál. Itt van például mindjárt Nick Cave. A férfi a barlang mélyéről, sorsverte örök lázadó. Nekem örökös kedvencem, a Birthday Party őrjöngésétől az egy szál zongorás balladákig. Más meg viszont nem szereti, az énekesek és az írók így járnak feszt. Ellenben az, hogy egyszer arra ébred, hogy konzervatívvá változott, álmunkban sem jött elő. Nem is történt meg persze, de bizonyos szemszögből nézve meg igen.”

Nyitókép: PAUL BERGEN / ANP MAG / ANP via AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2023. június 20. 13:00
Szikorával értek egyet. Még életemben nem hallgattam a Hollywood Vampirest, nem is tervezem hallgatni, de ha az enyém volna a Papp László Sportaréna, én nem engednék be oda kétes értékű, sátánista attribútumokat felvonultató produkciókat. Nyilván, a magyar állam nem tilthatja se ki, se be Alice Coopert, de azt nem ártana megválogatnia, hogy kik léphetnek fel egy intézményének színpadán. Főként, ha értékelvű politikát hirdet az az állam.
hallgató
2023. június 20. 12:56
https://www.youtube.com/watch?v=TSmVTgLjzJQ
kishal
2023. június 20. 11:31
A nagy rakenroll játszma, most már így visszatekintve és fájdalmasan beismerve, a társadalmak szétverésének egyik eszköze volt. Vezérelt és tervezett. És mint minden ártalmas, egyben édes is, ezért nem tudja az ember elereszteni még a felismerés után sem. Gyarlónak születtünk...
hallgató
2023. június 20. 10:22
A 80-as évek végéig a r'n'r (+az underground) sokunk számára az antikommunizmust (is) jelentette. Manapság pedig a napi munka, a családdal való rendszeres foglalkozás és példamutatás, a kultúránk, a történelmünk, a határon túli magyarság sorsa iránti érdeklődés, a világ dolgain való elmélkedés, az igényességre való törekvés stb együttesen adja mindazt, ami a megbolonduló világgal szemben még akkor is lázadásnak számít, ha a hétköznapokban mindezt nem éljük meg ennyire tudatosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!