Prigozsin puccsa Putyin hibája

2023. június 26. 09:50

Ő csinált a piti bűnöző hotdogárusból milliárdos vállalkozót, ő engedte, hogy magánhadsereget építsen.

2023. június 26. 09:50
null
Horváth Gábor
Horváth Gábor
Népszava

„Azzal, hogy Putyin egyelőre hatalomban maradt, világszerte mázsás kövek gördültek le a vállakról. Oroszországon kívül senki se drukkolt Jevgenyij Prigozsin puccskísérletének, hiába akadtak Magyarországon is egyesek, akik rögtön az amerikaiak kezenyomát vélték felfedezni a történtekben. A 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozás kapcsán Prigozsin ellen Washingtonban vádat emeltek, úgyhogy ha kiteszi a lábát Belaruszból, akkor vagy az oroszok vagy az amerikaiak fognak rá lecsapni.

Nem mintha a száműzetésben biztonságban lenne – Litvinyenkót. Szkripalt vagy Navalnijt sokkal kevesebbért mérgezték meg. A Wagner vezére mégiscsak katonai hatalomátvétellel próbálkozott, célkeresztjében nem az orosz hadsereg, hanem az állam vezetése állt. Az Ukrajna elleni agresszióval Putyin szinte minden erkölcsi gátat átlépett – de Prigozsin primitívebb, erőszakosabb és ha lehet még gátlástalanabb ember, akinek kezébe került volna az orosz atomarzenál. Ő testesítette meg az  Oroszország-szakértők rémálmát, a Putyin utáni korszak legrosszabb eshetőségét.

Persze Prigozsint is Putyinnak köszönhetjük. Ő csinált a piti bűnöző hotdogárusból milliárdos vállalkozót, ő engedte, hogy magánhadsereget építsen és ami a legnagyobb hiba volt, ő hagyta, hogy a Wagner zsoldosai saját szakállukra szálljanak be az Ukrajna elleni háborúba. Az ilyesmit a történelem során általában kerülni szokták. Abból, hogy a zsoldosokat a háború első napjától nem vonták a fegyveres erők parancsnoksága alá, csak és kizárólag baj – koordinálatlanság, rivalizálás és konfliktus – következhetett. Egy dolog volt, amíg a Wagner Afrikában és Szíriában egyengette az orosz állami meg a prigozsini magánérdeket, de egészen más lett a helyzet azzal, hogy engedték odahaza működni. Ostobaságnak bizonyult, hogy a börtönöket belülről ismerő oligarchának megengedték az elítéltek toborzását. Ez a hadsereg emberhiánya miatt talán jó ötletnek tűnt, de a Kremlben nem gondolták át, mi lesz a vége, ha fegyvert adnak a szabadulásuk fejében személyesen Prigozsinhoz lojális bűnözők kezébe.”

***

***

Nyitókép: Alekszej Druzsinyin / SPUTNIK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gusztiapu
2023. június 28. 13:14
Hogy ki-mit csinált és milyen céllal, azt szerintem Putyin és egy szűk kör kivételével senki sem tudja. (Arról is csak mostanság értesültünk, hogy a csoport szerződése júliussal lejárt, tehát mindenképpen változások lettek volna.) Azért érdeklődéssel néztem, hogyan változott a honi ellenzék és médiája megítélése az események kapcsán a Wagnerékről a tetves, köztörvényes, bérgyilkos hordától a hős forradalmárokig, akik majd jól elintézik Putyint és következményesen Orbán is bukni fog (ugyan miért is?!) - majd mára újra szomorúan csak a "piti, bűnöző hotdog árus" csapata lett. (Amúgy hogy valaki ma még képes tényleg elhinni, hogy Putyin aranyáru plutóniummal gyilkolásztat, amit jól ki lehet mutatni később is, pedig egy jól képzett bérgyilkos tized áron elvégzi a melót úgy, hogy némi felárral még sokáig is tartson előtte a delikvens kínja /Zacher Gábor tolmácsolásában egy orvosi továbbképzésről/ - szóval az szerintem nem kis naivságot feltételez.)
kálmi
2023. június 26. 15:16
Függetlenül attól, hogy népszaga írta, ebben azért sok igazság van
Aerion
2023. június 26. 14:17
Akkor megismétlem, csak hogy ne unatkozzanak az emberiségellenes tömeggyilkos gecik pribékjei: És az kinek a hibája, hogy te létezel, horvát?
szintetikus
2023. június 26. 13:22
a beszari putyuli, úgy iszkolt, mint fing a szélben :DDDDDDDDDDD mekkora beszari már ez, nem baj, az itthoni orosz homároknak példakép ez a NYÚÚÚÚÚL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!