Kelet-felvidéki mindennapok: vasvillákkal, baltákkal kergették el az új polgármestert (videó)

2022. november 02. 17:19

Beszámolók szerint a politikus félelmében elmenekült hazulról.

2022. november 02. 17:19
null

Érdekes esemény történt Szlovákiában. Vasvillákkal, botokkal és baltákkal akarták meglincselni a frissen megválasztott polgármestert hétfőn Zsigra (Žehra) községében. A beszámolók szerint a politikus félelmében elmenekült hazulról. A szlovák portálok beszámolója szerint két család elkezdett veszekedni a választások eredményén, majd a helyzet botért, vasvilláért, baltákért és kövekért kiáltott.

Külön abszurdum, hogy az újonnan megválasztott polgármester, Jozef Mižigár szerint az egész konfliktus a temetőben kezdődött.

A politikus állítása szerint a választáson megbukott jelölt családja az elődeik sírja felett tettek ígéretet arra, hogy megölik őt. Mint azt kifejtette egy helyi TV-nek: „Ott iszogattak, és fogadkoztak elhunyt hozzátartozóik felett, hogy én nem ülök bele a polgármesteri székbe, hogy abban a pillanatban meghalok, ahogy leteszem az esküt”.

Információk szerint a feszültség addig fokozódott, amíg a felbőszült család az új polgármester otthona felé nem vette az irányt, aki inkább elfutott az erdőn keresztül. Végül a dühös család ablakokat és ajtókat tört be, autókat rongált, amíg a helyi rendőrség és a kommandósok le nem állították őket. 

Zsigra egyébként a Kassai kerület Iglói járásában található, 2011-ben 2099 lakosából 1395 cigány és 588 szlovák volt.

Nyitókép: Képernyőkép

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. november 03. 09:43
Én a képen felfedeztem 423-at, zsolakomárom-ot, foldizs-t és genus-t!
Hajnóczi Kristóf
2022. november 03. 09:01
Amikor a '80-as években először mehettünk "külföldre", apám meg akarta mutatni, honnan jöttek "át" a cipszer felmenőink 1848-ban, 1918-ban meg 1945-ben: Lőcse, Igló, Szepesolaszi. Mikor meglátta a lőcsei főtéren fényes nappal félmeztelenül lézengő dologtalan felnőtt cigányokat, nem mondott semmit, csak csendben elfordult. Azóta sem jártunk arra, nincs miért. De hát min csodálkozunk? Aki 1918 után maradni akart, az fölesküdött Csehszlovákiára, de sehogy sem lehetett jó csehszlovák, aztán jött Tiso meg a Volksbund... Aki 1945 után is maradni akart, azt kollektíve lenácizták, háborús bűnösözték, kitelepítették, maradék vagyonát elvették. A helyükre berakták emezeket. Két legyet egy csapásra: így a szepességi szászok után szinte semmi nem maradt (kivéve, némi túlzással, néhány oltárt a nemzeti galériában meg egy budapesti címtárat a '30-as évekből), emezekből meg így reméltek jó elvtársakat faragni. Jó, azóta néhány templom meg épülethomlokzat fel lett újítva, hátha érdekli a turistákat, de hát ki akar ilyen indiánrezervátumokban extrém kalandokat? És most már nincs az egészre jó megoldás - bár ezek a bantusztánok idővel demográfiailag össze fognak omlani a belterjesség miatt, csak lehet, hogy az még nagyobb gondot jelent majd.
Madasa Hatter
2022. november 02. 20:47
A helyzet az hogy Orbánnak egy ilyen videóra kell csak utalnia amikor azzal vádolják hogy revizionista tervei lennének..Nincs az a magyar ember aki ezt a felvidéket vissza akarná kapni...és ez erősen igaz a Kárpátaljára és Erdélyre is...
Madasa Hatter
2022. november 02. 20:32
A helyzet az hogy Orbánnak egy ilyen videóra kell csak utalnia amikor azzal vádolják hogy revizionista tervei lennének..Nincs az a magyar ember aki ezt a felvidéket vissza akarná kapni...és ez erősen igaz a Kárpátaljára és Erdélyre is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!