Még egy pofon a King's Citynek

2009. július 30. 13:22

Lesújtó a számvevőszéki vizsgálat eredménye a teljes kormányzati támogatással lefolyt velencei tavi ingatlanügyben.

2009. július 30. 13:22
Lesújtó jelentést készített a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő gazdálkodásáról az Állami Számvevőszék, amely szerint a vagyonkezelő nem tudja, mit is igazgat, mert nyilvántartása nem megbízható, döntéshozatali mechanizmusa áttekinthetetlen és néha törvénysértő, költségeivel pedig nem mindig tud elszámolni. A vagyonkezelő 2008-as tevékenységét vizsgáló számvevőszéki jelentés első tervezete megállapítja, hogy az MNV Zrt.-nél nem volt fellelhető egységes vagyonpolitika. Az ÁSZ számos kritikus megállapításának egyike az elhíresült sukorói King's City-beruházással kapcsolatos. Mint ismert, az MNV földcsereszerződést kötött Joav Blum üzletemberrel, aki a sukorói telek fejében albertirsai és pilisi területeket adott át az államnak. Azonban kiugróan magas négyzetméterenkénti áron számította be Blum albertirsai és pilisi telekegyüttesét.

Az ÁSZ leszögezte, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a pilisi 0188/2 ingatlan területe 99 hektár, ebből hat hektár kell a közútra. A három telek összterülete 182 hektár, amelyből mindössze tíz hektár, tehát a teljes terület 5,6 százaléka kellett az útépítéshez, azaz csak ekkora terület esetén állhat fenn a közcél. Ha a telekcsere engedélyezésének időpontjában az MNV birtokában lett volna a záradékolt kisajátítási terveknek, akkor ezt tudta volna. Így azonban a csereszerződés semmisnek minősülhet. Ráadásul a telkeket túlértékelték, ez pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját. (MH, NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!