Négy párttal is indulhat az SZDSZ a választáson

2009. szeptember 16. 12:00

Utódszervezetek sora alakulhat a pártból, hogy a jövő tavaszi választásokon megküzdjön a parlamenti küszöbért. Úgy vélik, hatalmas tartalékok vannak a liberális közönségben.

2009. szeptember 16. 12:00
Teljesen szétesett az SZDSZ, de a párt sok ismert személyisége nem akar kiszállni a politikából. Utódszervezetek sora alakulhat, hogy a jövő tavaszi választásokon megküzdjön a parlamenti küszöbért, vagy legalább az állami támogatást jelentő egy százalékért. A rivális szervezkedők nem hajlandók tudomást venni egymásról, de abban egyetértenek, hogy balközépen rengeteg megszólítható választó van, és mindannyian egy hiteles szociáldemokrata-liberális erőre vágynak, amit éppen ők hivatottak képviselni.

A lehetséges utódszervezetek közül eddig egyedül a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult meg, de még ez sem párt, így még ez sem lenne képes elindulni a választáson. Az SZPE-ben van a párt két korábbi elnöke, Magyar Bálint és Kuncze Gábor is.

Fodor Gábor, a pártot az EP-választásokig vezető politikus állítólag szintén új párt alakítására készül. Fodor szeptemberben lemondott képviselői mandátumáról, de nem lépett ki az SZDSZ-ből. A pletykák szerint Fodor pártalapítási ötletével Tölgyessy Pétert, az SZDSZ egykori elnökét és a Fidesz korábbi képviselőjét kereste meg, aki viszont állítólag nem kért a lehetőségből. Fodor most bizonytalan, szívesen maradna politikus, de még nem döntött, hogy most álljon neki szervezkedni, vagy kivárjon 2014-ig.

Új párt alapításának gondolatával játszik Ungár Klára is, aki Fodorhoz hasonlóan az 1994-es választások előtt állt át a Fideszből az SZDSZ-be. Ungár Léderer Andrással és Merker Dáviddal szervezkedik. Kifejezetten emberjogi témákkal és balos programmal jönnének elő, de még néhány hétig ők is gondolkoznak, hogy belevágjanak-e.

Mindeközben Retkes Attila vezetésével a maradék SZDSZ is készül a választásokra. Retkesnek lényegében alig van befolyása a szintén SZDSZ néven futó parlamenti frakcióra, ahol legfeljebb két ember támogatására számíthat: a Fodor helyére általa jelölt Ikvai-Szabó Imrére és talán Kovács Kálmánra.

A párt utolsó öt elnöke közül egyedül Kóka János nem jelentkezett eddig tervekkel. Kóka nem kell az SZPE-nek és az új SZDSZ-nek sem, illetve Fodorék és Ungárék sincsenek beszélő viszonyban vele. Mégis ő a frakció vezetője, vagyis a legtöbb szereplési lehetőség neki jut a következő időszakban. Kóka várhatóan levezényli a Bajnai-kormány életben tartásához szükséges szavazásokat a következő hónapokban, de utána eltűnhet a politikából.

Pártok sora sarjad az SZDSZ sírján (Index)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2009. szeptember 16. 22:44
üdvözlök minden egyes új kriptoszdsz pártot! várom mikor fognak vasbotokkal összeverekedni a pátszékház kulcsán :)
sunázó
2009. szeptember 16. 22:00
Magyar bálint, Bauer tamás, Steiner kristóf, meg a többi fasznyaló
sunázó
2009. szeptember 16. 21:57
SzDsz! Ti amúgy is támogatjátok a buzikat. Viszket a farkam: leszopnátok? Utána rátok szavazok.
sunázó
2009. szeptember 16. 17:42
Ezek az SZDSZ-es fiúk magasan képzett biológusok. Azt gondolják, osztódással még szaporodhatnak. Ismerjük a filmekből: váljunk szét! Az eredmény totál bukta. Pedig rájuk már annyira sem kíváncsiak, mint a leggyengébb fércműre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!