Sukoró: dilettáns ingatlanpanama?

2009. szeptember 11. 09:23

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint az ügy nem más, mint a Gyurcsány-Bajnai kormány sebtében összetákolt ingatlanpanamája.

2009. szeptember 11. 09:23
A Sukoróra tervezett, King's City elnevezésű gigaberuházás köré pár hónap alatt olyan botránysorozat és nyilatkozatháború kerekedett, hogy már-már elnyomja a BKV-botrányok zaját is. A Fidesz és hozzá közel álló szervezetek szerint az ügy a Gyurcsány-Bajnai-kormány ügyetlenül kivitelezett ingatlanpanamája. A helyzetet az teszi igazán súlyossá, hogy az Állami Számvevőszék is komoly szabálytalanságokat tárt fel, az ügyészség pedig tavasz óta nyomoz az ügyben.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint az ügy nem más, mint a Gyurcsány-Bajnai kormány sebtében összetákolt ingatlanpanamája. A Fidesz közeli szervezet igazgatója földhivatali és ügyészségi dokumentumokra, valamint Benedek Fülöp, az MNV Zrt. agrárportfolióért felelős vezérigazgató-helyettesének feljegyzéseire alapozza gyanúját. Benedek Fülöp feljegyzései az MNV telekcserét megelőző belső levelezéséből származnak. Az MNV sietségére és a hatóság manipulálására az ÁSZ-jelentésben is találhatunk utalásokat. A számvevőszék megállapítja, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak olyan előterjesztést nyújtottak be, amelyben nem szerepelt például a NIF Zrt. tervezett vételi ajánlata Joáv Blum telkeinek az M4-es autópályához szükséges részeire, mint ahogyan az a feljegyzés sem, ami a környékbeli alacsonyabb telekárakra vonatkozott. Ráadásul az NVT ülésének telekcserét érintő részén ki volt kapcsolva a magnó, pedig az ülésekről kötelező felvételt készíteni.

A kormány Budai Gyula szerint 2 milliárd forint állami támogatást is ígért a befektetőcsoportnak az említett egyeztetésen. Ezt az információt eddig nem cáfolta senki a kormányzat vagy a befektetők felől. Értesülésünk szerint a támogatást az ITDH nyújtaná a beruházóknak. Joáv Blum néhány alkalommal közleményben reagált az őt és az ingatlancserét ért vádakra, azonban mindeddig nem cáfolta azokat egyértelműen, csupán újra és újra megerősítette: meg van győződve az ügyletek jogszerűségéről. A koncessziós pályázatot egyedüli pályázóként mégis a King's City befektetőihez tartozó KC Bidding Kft. nyerte meg, jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter augusztus 14-én. A pénzügyminiszter azonban hangsúlyozta, hogy a szerződés megkötéséhez az állam garanciákat kér a befektetőktől a beruházáshoz kapcsolódó ügyek jogszerűségével kapcsolatban. A Fidesz eközben a beruházás felfüggesztését és vizsgálóbizottság felállítását kövelte a kormánytól. Az ÁSZ-jelentést követően a pénzügyminiszter tárgyalásra hívta Joáv Blumot, és azt javasolta, fordítsák vissza a kétes telekcserét és tárgyalják újra a beruházást.

Sukoró: dilettáns ingatlanpanama? (Hírszerző)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!