Visszalép az MSZP Orbánék javára?

2010. február 26. 09:03

Komolyan veszi-e majd a szélsőjobb elleni harcot a szocialista párt? Azokban a körzetekben, ahol a szocialisták a harmadikok, a Jobbik pedig első helyen végez, vissza kellene léptetni saját jelöltjüket a Fidesz javára.

2010. február 26. 09:03

Komoly dilemmát okoz az MSZP vezetőiben, hogy a szélsőjobb elleni fellépés csapdahelyzetbe sodorhatná a pártot: a választások első fordulója után azokban a körzetekben, ahol a szocialisták a harmadikok, a Jobbik pedig első helyen végez, vissza kellene léptetni saját jelöltjüket a Fidesz javára. Már ha a szélsőjobboldali veszély elleni fellépést komolyan gondolják.

A tavalyi EP-választáson 12 olyan választókörzet volt, ahol a Fidesz 51 százalék alatt teljesített, a Jobbik pedig megelőzte az MSZP-t. Ilyen volt többek között Szarvas, Heves, Mezőtúr, Hatvan, Nyíregyháza, Tiszavasvári, Szerencs, Ózd, Tiszaújváros, Miskolc vagy Sajószentpéter. A Political Capital elemzői szerint ha az MSZP állva hagyja a jelöltjüket, nagy eséllyel a Jobbikot juttathatja mandátumhoz. Az sem garantált, hogy a szocialista bázis kész lesz a Fidesz mellett voksolni a második fordulóban, hisz adott esetben épp ezzel segíthetnék kétharmados többséghez Orbánt.

Az MSZP felső vezetése a Népszabadság információi szerint eddig csak informálisan foglalkozott a lehetséges forgatókönyvekkel, alapvetően önbeteljesítő jóslatnak tartják a Jobbik előretöréséről szóló kutatásokat. „Majd ha eljön az idő, és ha egyáltalán szükség lesz rá, foglalkozunk a problémával”, fogalmazott a Népszabadság egyik forrása.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalandféreg
2010. február 27. 17:51
Az elmúlt 8 év eredménye, hogy ezt is gyanakvással figyelem, mi több, a legnagyobb gyanakvással. 1. számomra továbbra sem egyértelmű, hogy ki/mi az a jobbik. Orosz háttérrel, mszp-vel tökéletesen megegyező retorikával erős szkepszissel figyelem ezt a képződményt. 2. Azok az emberek, akik az 1. fordulóban képesek az MSZP-re szavazni, 2 kőrből származhatnak. Vagy teljesen együgyűek, vagy a káderhez tartoznak. A hithű, értelmes balos szavazók aránya szerintem marginális lehet. A fenti kettőnek a legkevésbé sem áll érdekében a Fideszre szavazni. Az egyszerűbbekhez sokkal inkább a jobbik egyszerű üzenete jut el, a káder pedig már a veszély miatt is a jobbikra fog szavazni (t.i. kormánytényező nem lesz). 3. Innentől kezdve valóban lehet nagykoalicióról, mszp-fidesz paktumról, "mindegyik egyforma tolvaj"-ról beszélni. Ez pedig protest szavazatokat jelent a fidesznek is, ráadásul maga a visszaléptetés lebegtetése aktivizálja a vivódó balós szavazókat. Taktikailag jó húzás (talán az 1. a kampányukban). Állampolgárként, meg vasra verve hurcolni őket a szigoritottba a kurva anyjukba!
Öreg
2010. február 26. 14:11
Uraim /hölgyeim/ ! Szerintem félrecsuszott ez a vita, mert a szavazó állampolgárokat százalékban nem mérhető nagyságrendben érdekli a felfujt téma: félelem a fasizmustól. Tehát a választókat ezzel- az értelmiség egy szük rétegében élő- problémával nem lehet mozgósitani. A második körös átszavazások véleményezéséhez pedig a másodlagos pártpreferencia jelenlegi helyzete lehet mérvadó: Egyetlen párt jelentős szavazórétege sem szavazna át nagyszámban másik pártra. Jellemző nagyobb arányok: Szocik az MDF-re 8%, Jobbikosok a Fideszre kb:20 %, Fidesz a Jobbikra 7 %. Ha ezt hozzáadjátok az elsőfordulóban elért 50 % alatti eredményhez,/mondjuk 35 %-hoz,/ az csak 2-3 %-al emelné a szavazati arányt az első fordulóhoz képest. Itt a Fidesz szavazók másodlagos szavazatait nem veszem figyelembe, mert a FIDESZ jelöltje nem igen kerül a 3. helyre. Ilymódon ez egy vihar a pohárban. Jelentősége akkor lenne, ha a FIDESZ MÉLYEN a várakozások alatt szerepelne, vagy a Jobbik nem az MSZP-vel, hanem a FIDESZ-szel lenne versenyben és az MSZP a két forduló között szétesne. Remélem, az első esett/a FIDESZ mélyrepülése/ nem, és sajnos az MSZP szétesése sem lehet realitás. Az antifasiszta félelmek pedig - a Jobbik parlamenti szereplése révén - reményeim szerint zártkörü témává válnak.
kispufi
2010. február 26. 14:00
egyébként még olyan lehetőség is felötlött bennem, hogy az mszp az első forduló eredményeinek hatására olyan mértékben szétesik, hogy teljesen egy-egy adott képviselőjelölten fog múlni, hogyan dönt, visszalép-e, kinek a javára, stb. persze a szoci talpasok nem kifejezetten az önálló döntéseikről híresek, viszont kiallakulhat a pártvezetésben egy olyan anarchikus állapot, ill. a pártbean olyan hangulat (ami tán már most is megvan), hogy így fog lecsapódni a két forduló között, azaz akkora robbanna a régóta gyűlő feszültség.
Nemcsalokadót
2010. február 26. 12:55
Miért olyan egyértelmű, hogy a széles tömegek "rendet" és további langyos szart akarnának? Miért nem képzelhető el, hogy a radikális változást valóban vágyják a tömegek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!