Eltűnhet a fecske Magyarországról

2010. március 10. 21:43

A Magyar Madártani Egyesület szerint aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: ha a tendencia folytatódik, 2020-ra a fecskék többsége kipusztulhat Magyarországról. Az elmúlt tíz évben a molnárfecskék állománya 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent hazánkban.

2010. március 10. 21:43
Az MME Monitoring Központjától érkezett adatok azért olyan elkeserítőek, mert nem egy-két év változását mutatják, hanem folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet. Az elmúlt évek részadatai már jelezték, hogy probléma van a fecskékkel, ezért választották őket a madarászok a 2010-es év madarainak. Ám a tíz éves adatsorok most elkészült elemzése - a csökkenés valódi mértéke - még a szakembereket is meglepte.

A fecskefogyatkozás egyebek mellett azzal állhat összefüggésben, hogy a klímaváltozás miatt növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek száma, ami a vonuló és a költő madarakat is veszélyezteti. Az MME szerint a vidékies környezetben élő füsti fecskéik állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az elmúlt évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon. A madarászok arra is felhívták a figyelmet, hogy a leginkább városiasodott molnárfecskéket érő környezetszennyezések az emberi egészséget is károsítják.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. március 11. 10:11
Jelentem , én az idei télen a kertben kb. húsz kiló naprafogómagot etettem, a madarakkal meg. Napsütéses időben, százával jönnek a kerbe, az etetőre. A cinkétől kezdve sokféle madár. A fecskékre is lehetne megoldás, de annyi mindent nem oldunk meg -sajnos.
Kitalátor
2010. március 11. 09:45
Kipusztulásukat az is sietteti, hogy fecskeszar-fóbiás emberek riasztó műanyagszalagokat szegeznek a fészkelőhelyek környékére, ráadásul a mai nemesvakolatok egy részén egyszerűen nem áll meg a sár, nem tud ráépíteni a fecske. A mi házunk is ilyen, valamikor a MME osztogatott mű-fecskefészek alapokat, amiket fel lehetett rögzíteni, és amelyeket aztán "befejeztek" a fecskék, de mostanában még pénzért sincs ilyen, pedig nekem is kellene. Rengeteg a macska is, a félvad, időnként etetett kisragadozók hihetetlen mennyiségű madárfészket, kismadarat pusztítanak el, hasonlóan az őshonos, vörös bundás változatot egyre több helyen teljesen kiszorító sötétbarna "bozgormókushoz". A denevérek tömeges urbanizációja ráadásul egyre jelentősebb táplálék-konkurenciát jelent a fecskék számára.
tevevanegypupu
2010. március 11. 09:25
Falun elo rokonaink hazatajarol is eltuntek, pedig tobb feszkuk is volt. Ketsegbeejto, nagyon szomoru.
Silcon
2010. március 11. 07:50
2008 őszén a hirtelen jött hideg idő nagy pusztítást végzett közöttük. Azelőtt sosem láttam fűben ülő fecskét. Annyira elgyengültek, hogy pár méterre bevárták az embert és csak akkor rebbentek fel. Máról holnapra tűntek el a rovarok a hideg miatt. A '90-es években még két fecskefészek volt az ablakaimban, mára a környékről is eltűntek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!