Etnobiznisz miatt nyomoz a rendőrség

2010. október 20. 15:51

Magánokirat-hamisítás miatt nyomoz a rendőrség, mert a Borsod megyei Szalonnán olyan személyek vettek részt a román, illetve a ruszin kisebbségi önkormányzat megalakításában, akik korábban a cigány és a horvát kisebbségi választáson is elindultak.

2010. október 20. 15:51

A Jobbik szeptemberben tett feljelentést, amiért a borsodi Szalonnán Orgona Győző és Rusznyák Dezső a román, Kálló Gábor pedig a ruszin kisebbségi választáson jelöltette magát, noha előzőleg mindannyian részt vettek a szalonnai cigány kisebbségi önkormányzat munkájában, 2002-ben pedig a horvát kisebbség jelöltjeként indultak a választáson. Október harmadikán mindhármukat képviselővé választották. A feljelentést kezdeményező Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő a nyomozás megindítását precedensértékűnek nevezte.

Hozzátette: további húsz olyan személyről tudnak, akik a korábbi és az idei választásokon különböző kisebbségek színeiben indultak. Kilenc esetben a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége már feljelentést tett, a többi ügyben a Jobbik fordul a rendőrséghez. Szávay kijelentette: elfogadhatatlannak tartják, hogy valaki „tetszőlegesen változtassa identitását”, ezért a Jobbik a kisebbségi névjegyékbe való feliratkozást a négyévenkénti helyett véglegessé tenné.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!