Kimarad a Jobbik a Lantos-Intézetből

2010. október 11. 11:22

A néhai magyar származású amerikai politikusról, Tom Lantosról elnevezett intézetet hoznak létre idén. A kormány és az ellenzék egyetért a kérdésben - a kuratóriumban a Fidesz, az MSZP és az LMP is helyet kap majd, a Jobbik azonban nem.

2010. október 11. 11:22

Várhatóan még az idén megalapítja a Tom Lantos Intézetet a kormány, bár még nem lehet tudni, milyen szervezeti formában és mekkora költségvetésből fog működni - írja a Népszabadság. Az intézmény kuratóriumában a Fidesz, az MSZP és az LMP is helyet kap.

Az intézet megalapítását 2008 februárjában elhunyt politikus tiszteletére rendezett budapesti emlékkonferencián jelentette be Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő, felállításáról ötpárti egyeztetések kezdődtek. A törvényből és a tervezett intézetből azonban az előző parlamenti ciklusban nem lett semmi, jóllehet a gondolat a Bajnai-kormány idején még egyszer felmerült. A választások után  a Fidesz azonnal felmelegítette a tervet: Schmitt Pál köztársasági elnök szeptember végén az ENSZ-közgyűlésben bejelentette, hogy Magyarország megalapítja a Tom Lantos Intézetet, „melynek célja az emberi és különösen a kisebbségi jogok előmozdítása és a tolerancia értékrendjének elterjesztése.” 

Személyesen is többször konzultáltam a Tom Lantos Intézet megalapításáról Németh Zsolttal – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. – A család kifejezett kérése volt, hogy az intézmény többpárti legyen. Martonyi János külügyminiszter közölte, a megnyitóra 2011 első felében kerülhet sor. Szerinte az intézet tevékenységét összhangba kell hozni a magyar külpolitikai prioritásokkal, de az a kormánytól függetlenül fog működni. Martonyi hozzátette, az intézet kuratóriumában az MSZP és az LMP is helyet kap.

Ha egy ilyen intézet megalakul, akkor először a támogatás csak a költségvetésből jöhet – mondta Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulás Intézet igazgatója. Az ehhez hasonló intézetek költségvetésük kevesebb mint felét kapják az államtól, később a Lantos intézetnek is el kell ezt érnie - magyarázta.

Örülök annak, hogy a parlament három felelős pártja támogatja a Tom Lantos Intézet létrehozását – mondta Charles Gati, magyar származású amerikai politológus, a Johns Hopkins Egyetemen professzora, Tom Lantos tanácsadója és barátja. Ha a határon túli magyarok ügye és az emberi jogok, különösen a cigánykérdés és az antiszemitizmus tanulmányozására alakul egy független intézmény, akkor azért a kormány és az őt ebben támogató két másik párt egyaránt dicséretet érdemelnek – mondta Gati.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MakkA
2010. október 12. 08:06
L. Berijáról a Katiny emlékmúzeumot Benesről meg magyarságkutató intézetet kell elnevezni. Rajk Lászlóról meg a választások tisztaságát felügyelő egyesületet. MA
Arma Gedeon
2010. október 11. 21:57
Al Capone Maffiakutató Intézet...
Netuddgi
2010. október 11. 19:39
Rendben legyen cigány és antiszemita kutató intézet Magyarországon. De könyörgöm ne pont róla nevezzék el! Tom Lantos SOHA SEMMIT nem tett Magyarországért! CSAK és kizárólag a magyar baloldalért! És ez hatalmas különbség!
MakkA
2010. október 11. 16:26
Szégyen. Az ablakon kidobált bolsikat az ajtón fogadják vissza? MA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!