Új alkotmánybírát választanak a képviselők

2010. november 11. 18:58

Lemondott posztjáról Trócsányi László, az Alkotmánybíróság tagja, miután a parlament jóváhagyta párizsi nagyköveti kinevezését. Az ellenzéki pártok már nyilvánosságra hozták jelöltjeik nevét.

2010. november 11. 18:58

Lemondott Trócsányi László alkotmánybírósági posztjáról, miután az Országgyűlés párizsi nagykövetté nevezte ki, így a pártok megtehetik javaslataikat a poszt beöltéséről. Az MSZP, a KDNP és a Jobbik ismét júliusi jelöltjét - Mészár Rózát, Dienes-Oehm Egont, illetve Zétényi Zsoltot - javasolja alkotmánybírónak választani, és Schiffer András frakcióvezető közlése alapján várhatóan az LMP sem áll elő új névvel. A Fidesz döntése egyelőre ismeretlen: a párt alapszabálya szerint ezt Orbán Viktor hozhatja meg.

A kereszténydemokraták már a júniusban is támogatták Dienes-Oehm alkotmánybírósági jelölését, azonban akkor végül a nagyobbik kormánypárt által preferált Stumpf István és Bihari Mihály mögött sorakoztak fel.

Az Alkotmánybíróság tagjait kétharmados többséggel választja meg az Országgyűlés. A jelöltekről egy tizenöt tagú eseti bizottság dönt; jelöltté az válik, aki legalább nyolc képviselő támogatását bírja a tíz kormánypárti taggal működő testületben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!