Ingyenes lehet a felsőoktatás?

2011. március 04. 10:54

A Magyar Nemzet birtokába jutott felsőoktatási tervek alapján a kormány megszüntetné a költségtérítéses felsőoktatási képzési formát. Kormánypárti szakemberek szerint ez nonszensz, valószínűleg tévedésről van szó.

2011. március 04. 10:54

A felsőoktatás költségtérítéses képzési formájáról bebizonyosodott, hogy a felesleges kapacitások fenntartását szolgálja, így azt fokozatosan kivezetik majd a rendszerből - olvasható a pénteki Magyar Nemzetben. A lap értesülései szerint a tervezet szövege alapján a költségtérítéses rendszer súlyosan terheli az állami intézményrendszert. Szó esik a felsőoktatás torz szerkezetéről is, mivel az nem képes megfelelni a munkaerőpiaci igényeknek.

A Magyar Nemzet több kormánypárti oktatáspolitikust megkérdezett az ilyen irányú átalakításokról, akik nonszensznek minősítették a javaslatot, mely szerintük tévedésből kerülhetett a tervezetbe. Megkérdezték, a kidolgozást vezető Nemzetgazdasági Minisztériumot, illetve a Miniszterelnökséget is. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője „kitérő választ adott” a kérdésekre.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a Klubrádióban leszögezte: valószínűleg tévedésről van szó, hiszen a változtatás ellentmond az élethosszig tartó tanulás elvének. A Budapesti Gazdasági Főiskola rektora szerint a sokszínű fizetős képzések fontos bevételi forrást jelentenek az egyetemeknek és főiskoláknak. A költségtérítéses forma alkalmazása a szakember szerint méretgazdaságossági előnyökkel is jár.

Frissítés

Szijjártó Péter pénteken az MTI kérdésére válaszolva is közölte: a felsőoktatás átalakításának konkrét mikéntjére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fog javaslatot tenni.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2011. március 05. 11:49
"milyen plusz terembérletet és energiaköltséget jelent, ha egy 20 fős gyakorlaton ül 2 költségtérítéses diák is, vagy egy 50 fős előadáson 10." ez ugyanaz az erveles hogy nem veszek berletet mert a busznak mindegy hogy 10en vagy 11en ulnek rajta. Csak ha mar a koltsegteriteses kepzes azt jelentene (helyesen) hogy a delikvens megfizeti a kepzese tenyleges koltsegeit (mindent beleszamitva), akkor az allamilag finanszirozott meg jelentse azt hogy az all.fin. hallgato utani normativa az a kepzese tenyleges koltsege! Mert ez se teljesen van igy... Masik felerol is lehet am nezni ezt a kerdest...
liberálzöld.
2011. március 05. 09:28
Off, Hamarjában nem találtam jobb helyet. A jó bornak nem kell cégér! Avagy: annyi pénzünk van, hogy állami pénzből európai kormány-reklámot fizessünk? "Londoni tanácsadókkal javíttatná imázsát a kormány Profi kommunikációs cégeket fizet a magyar kormány azért, hogy javítsanak az elsősorban a médiatörvény által megtépázott hírnevén - értesült a Financial Times. Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár megerősítette a hírt."
liberálzöld.
2011. március 05. 08:55
A qrva anyját az összes fideszsesnek. Emlxünk még, mekkora visítás rendeztek a fesőoktatási tandíj miatt ellenzékben? Emléxünk még, hogy miket követeltek akkor? Tiszetsségtelenb hazug brancs az egész, az első embertől az utulsóig. "Emelkedni fognak a tandíjak az egyetemeken Az egyetemi költségtérítéses képzések "kivezetése" is szerepel a Széll Kálmán-tervben. Ez nem a fizetős képzések megszüntetését jelenti, hanem azt, hogy a jövőben a hallgatók valós, 100 százalékos térítést fizessenek, mondta az Indexnek Kósa Lajos a Fidesz alelnöke."
Csigorin
2011. március 04. 13:22
Mar bocsanat de ez hulyeseg. A koltsegterites nem terhel semmit, az eppenhogy arrol szol hogy a delikvens kicsengeti a kepzesenek az arat. Azt aaz egyetem megkapja es jol van. Koltsegteriteses hallgato utan ne adjanak nekik normativat, ez ok. A felesleges szakokat amikre nincs igeny meg nem lehet semmire se hasznalni, azoknak az allami tamogatottsagat szuntessek meg. Az allamilag finanszirozott szakon. Aztan ha valakinek az a szive vagya hogy tyukologia-lofaszisztikabol irjon esszeket, akkor miert ne vehetne maganak kepzest, ha megfizeti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!