Matolcsy: Magyarország biotechnológiai központ lenne

2011. március 22. 14:24

Magyarország célja, hogy a biotechnológia terén a térség vezető központja, 2020-2025-re az EU tíz legjobb biotechnológiai központja között legyen - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Richter Gedeon Nyrt. konferenciáján.

2011. március 22. 14:24

Az unió versenyképességének erősítése nagyban múlik az új feltörekvő iparágak, így a biotechnológia sikerén is, amelyet az EU 2020 stratégia is magába foglal. A nemzetgazdasági miniszter a konferencián hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a kreatív iparágakat középpontba állító gazdaságpolitika mellett, amihez részben már megteremtették a feltételeket.

Az új Széchenyi-tervben, a Széll Kálmán-tervben, a korábbi akciótervekben azt a célt tűzték maguk elé, hogy Magyarország legyen a térség, és az EU egyik, ha nem legversenyképesebb országa az adózás és az élőmunkát terhelő járulékok terén. A Széchenyi-terv szerint hét kitörési pont van, köztük az egészségipar és az innováció. Ezen belül meghatároz négy alágazatot, a gyógyszeripart, a biotechnológiát, az orvosi műszergyártást és a balneológiát.

Magyarországot mind hagyományai, mind nagy orvosi egyetemei alkalmassá teszik arra, hogy a térség vezető, illetve az EU tíz legjobb biotechnológiai központjainak egyike legyen. Sok teendőre van azonban még szükség, ezek között az adózás területét, a kutatás-fejlesztés GDP arányos szintjének mértékét, a képzést és a nagy orvosegyetemek körüli vállalkozói innovációs tudásparkok megépítését említette a miniszter.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2011. március 22. 23:28
Túl pesszimista Matolcsy, a cél már teljesült: 1949 óta folyamatosan kísérleti egér ez az ország a váltakozó "megváltóinak". És még mindig nem döglöttünk bele.
gross
2011. március 22. 19:20
Még 2001-ből emlékszem a témára, de biztos már korábban is felmerült. Az agrárbiotechnológiában azért valóban van némi gond a GMO tilalom miatt. De ott is vannak lehetőségek és számos más terület is van. Egészségügy és ipari alkalmazások...
Tyrker
2011. március 22. 19:15
Ez a gondolat már Gyurcsány hat évvel ezelőtti évértékelő beszédében is felmerült; kár, hogy sokat nem tett érte.
==T==
2011. március 22. 15:44
Miskolc meg technopolis...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!