Teljesen bekebelezné a Népszabadságot a Ringier

2011. december 01. 13:40

Kiszállna a Népszabadságból a Szabad Sajtó Alapítvány. A kuratóriumi elnök nem tud egyetérteni a döntéssel, ezért lemondott posztjáról.

2011. december 01. 13:40

Lemondott a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéről Földes György, mert nem ért egyet a testület többségének azon javaslatával, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a Népszabadság Zrt.-ben lévő tulajdonrészük eladásáról. Úgy fogalmazott: nem érthet egyet azzal, hogy az alapítvány bármiféle kétséges módon kiszálljon a Népszabadságból.

Minden olyan tárgyalás, amely azt eredményezheti, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány eladja részvényeit, nem tud az egyetértésemmel találkozni” - jelentette ki. Hozzátette: „mert a Szabad Sajtó Alapítvány fontos biztosítéka volt az elmúlt két évtizedben a lap minőségének, irányvonalának, baloldali, liberális és nemzeti elkötelezettségének” – fogalmazott, de kiemelte, hogy mindezeket csak akkor látja biztosítottnak, ha az alapítvány továbbra is jelen van a Népszabadságban. Hangsúlyozta: „a lap felelősséggel tartozik a magyar demokrácia, a magyar demokratikus közvélemény és a baloldal felé”.

Bár Földes üzleti titokra hivatkozva nem válaszolt arra, hogy a Ringier akarja-e megvenni a Népszabadságot, a kiadó elismerte, hogy valóban tárgyalnak a Szabad Sajtó Alapítvánnyal a Népszabadság Zrt. 27 százalékos tulajdonrészének megvételéről. Mihók Attila ügyvezető igazgató a Ringier részéről megerősítette az alapítvány tulajdonában lévő hányad megvételének szándékát, azt pedig nyilvánvalónak nevezte, hogy a lap újságíróinak birtokában lévő, fennmaradó szűk két százalékot is meg akarják szerezni.

Jelenleg a Népszabadság részvényeinek 27,7 százalékát az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány,több mint 70 százalékát a Ringier Kiadó birtokolja, míg a fennmaradó kevesebb mint 2 százalékon a lap újságírói osztoznak.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deerg
2011. december 01. 15:16
Mivan lehull az utolsó demokrata vár is?
Faqtya ezredes
2011. december 01. 14:44
Aztan nehogy a Ringiert is lelokjek egy yachtrol...
abraxas
2011. december 01. 14:35
Mi az ördög?! Eltőzsdézi az MSZP a Népszabadságot?
sóhivatalnok
2011. december 01. 14:25
Mielőtt mindent elborít a sötétség... 1. A Ringier egy családi tulajdonú svájci médiaholding, maga a család egyértelműen jobboldali beállítottságú. 2. A Ringier cég a kisebbségi tulajdonrész megszerzése óta a 100 százalékos tulajdonhányad megszerzésére törekszik. Ennek érdekében ott nyírta a Szabad Sajtót (és a lapot) ahol tudta. Például teljesen szétverte a terjesztőhálózatot stb. (Csak egy példa: a Ringier többségű terjesztőcég a Magyar Nemzetet olcsóbban terjeszti, mint a "saját" Népszabadságot!) 3.Az utóbbi 3 évben a két fél között gyakorlatilag semmilyen együttműködés nem volt, ennek következménye is a lap jelenlegi példányszáma és gazdasági helyzete. 4.A lap veszteséges, a felhalmozott veszteség nagyobb, mint az egyetlen megmaradt vagyonelem (egy nem túl jó karban lévő székház) értéke. Most lehet újraindítani a fröcsögést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!