Európai zöldek Magyarország ellen

2012. január 04. 18:24

Az Európai Parlament zöld frakciója azt szeretné, ha az Európai Unió eljárást indítana Magyarország ellen az unió alapvető értékeinek megsértése miatt. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője nem tudott a kezdeményezésről. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben magyarországi józan politikai erő nem örülhet a felvetésnek.

2012. január 04. 18:24

Az európai zöldek azt szeretnék, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegyen napirendre és tárgyaljon meg egy, az úgynevezett hetedik cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot – közölte Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek EP-képviselője sajtótájékoztató keretében. Kijelentette, reméli, hogy a kezdeményezés elnyeri a többi frakció támogatását.

Az osztrák politikus úgy vélekedett, az új alkotmány életbe lépésével Magyarország „de facto autoriter állammá vált”. Az igazságszolgáltatást, a médiát és a parlamentet „de facto Orbán és követői irányítják”, a választókerületek új beosztása is a Fidesznek kedvez, és utolsó tényezőként „megszüntették a nemzeti bank függetlenségét” – fogalmazott. Hozzátette: a helyzet nem csak Magyarország számára veszélyes, az Európai Unió alapvető értékeit veszélyezteti. Szerinte aa nem indít eljárást, az EU nem nézhet többé a tükörbe, amikor demokráciáról és jogállamiságról van szó, emellett a csatlakozásra törekvő országok szemében is hiteltelenné válik. Az EP-ben egyszerű többségre, ezt követően az Európai Tanácsban négyötödös többségre van szükség az eljárás megindításához.

Lunacek tisztában van vele, hogy „rendkívül nehéz” feladat a tanácsban az eljárás megindításához kezdeményezés sikeréhez szükséges többséget megszerezni. Mindamellett úgy vélekedett, „megfelelő politikai akarat” esetén már a tanács márciusi ülésén döntés születhet az eljárásról. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország kizárása az EU-ból nem céljuk, és nem is szerepel lehetőségként az uniós szerződésben. A hetedik cikkely szerinti eljárás bizonyos jogok, így az európai támogatások, illetve végső lehetőségként a szavazati jog megvonását vonhatja maga után.

Az ügyben megkereste az MNO Schiffer Andrást. Az LMP-frakcióvezető szerint nem váratlan a kezdeményez, mivel szerinte Orbán Viktort komoly felelősség terheli amiatt, hogy ilyen bírálat érte hazánkat, és azt szeretné, ha „a magyar kormány visszavenne az arcából” és kellő mértéktartással figyelne legalább az olyan kritikákra, ami például a baloldalisággal nem vádolható Alain Juppé francia külügyminiszter irányából érkezik. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte nincs olyan józan politikai erő Magyarországon, amely a jelenlegi bizonytalan helyzetben örülne ennek a felvetésnek. Megjegyezte továbbá, hogy növelné az EU tekintélyét, ha következetesen lépne fel az alapjogok és alapértékek kérdésében más tagországokkal szemben is, példaként Szlovákiát említette. Szokatlannak nevezte az EGP azon gyakorlatát, hogy a tagpártokat nem tájékoztatják előzetesen arról, hogy milyen lépésre készülnek hazájukkal kapcsolatban.

Összesen 323 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. január 05. 12:17
Obulus! A Horthy proklamáció kezdődött így: "Ma már minden józanul gondolkozó ember előtt világos...",ezért lehetett számodra ismerős a szöveg.A kormányzó kimondta azt,amit már mindenki tudott, de nem mindenki ismert be.
korona
2012. január 05. 11:41
Bizony, nagyhatalom vagyunk, csak mi nem tudtuk eddig, ha már ennyire fontosak lettünk a világnak. Mindig féltek a "nyilainktól". Úgy látszik ma is. Ha meg a "zöldek" szót hallom, olvasom, gyorsan mennem kell a legkisebb helyiségbe, ahol nagyon csúnya dolog fog megtörténni. Jelszavuk: "Vissza a fára!" (mert ővelük elhitették az evolúció- elméletet a dávidcsillagosok).
szatmáriszabi
2012. január 05. 11:27
Lehet senkit nem érdekel, de az én gondom az, hogy az ilyen hülyeségek még jobban lebénítják a magyar természet és környezetvédő erőfeszítéseket. Az ember meghallja, hogy "zöldek" és ez fog beugrani. És amikor mi természetvédők, mondjuk madarászok azt mondjuk, hogy ne pusztítsák már a madarakat, akkor dühből megkapjuk, hogy köcsög zöldek. Köszönöm faszkalap európai zöldek. Ez tényleg sokat lendített rajtunk.
magnamater
2012. január 05. 09:14
Ma már minden normálisan gondolkodó ember előtt világos, hogy szervezett támadás folyik Magyarország ellen, a belső magyarellenes erők irányításával. A zöldek nem tiltakoznak a ciánnal szennyező aranybánya,a habzó Rába, az országhatárra épített szemétégetők és atomerőművek, a behozott mérgező élelmiszerek ellen, de támadást indítanak a teljesen vétlen Magyarország ellen. Gyurcsány beígérte Orbánnak, "vért fog izzadni", egy Tóta nevű firkász az egész országot érő "szányegbomobázással" akarja leváltani a kormányt,írók, filozófusok hada önti ránk ocsmány rágalmait,az iszonyú terhet jelentő, ám semmi hasznot nem hozó cigányság vezetői követelőznek,"kigyomirtózásunkkal" fenyegetezőznek. Ha támadnak, védekezni kell. Első lépésben az Elhárításnak pontosan fel kell mérnie az e támadásban résztvevő személyeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!