Magyar élelmiszer-feliratokért lobbizik a KDNP

2012. január 25. 11:32

Magyar nyelven is feliratozzák termékeiket az élelmiszergyártó cégek a határokon túl, a magyarok lakta területeken – kezdeményezte Spaller Endre, kormánypárti országgyűlési képviselő.

2012. január 25. 11:32

Szerepeljenek magyar nyelvű feliratok is az élelmiszereken, vegyi árukon a határon túli magyar lakta területeken – ezt szorgalmazza a kereszténydemokrata Spaller Endre. A kormánypárti országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Románia, Szerbia és Szlovákia magyarok lakta területein vizsgálták meg számos multinacionális vállalat olyan termékét, amellyel Magyarországon is jelen van az adott cég. Vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy nem mindegyikük írja rá a termékismertetőt és lejárati dátumot magyarul az adott árucikkre.

Spaller Endre közlése szerint a nem megfelelően címkéző cégek vezetőit levélben keresik meg, és kezdeményezik, hogy üzletpolitikájuk során vegyék figyelembe a kisebbségi fogyasztók védelmét és jogait. Megjegyezte: bár a cégeknek nincs törvényi kötelezettségük, de ha ezek a feliratok léteznek magyarul az adott vállalatnál, akkor fontos, hogy elhelyezzék azokon a termékeken, amelyeket magyarok lakta vidékeken forgalmaznak.

A kisebbségi jogok védelme európai alapérték, ha ezt semmibe veszik, nem beszélhetünk európaiságról – jelentette ki Spaller Endre. Újságírói felvetésre a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő azt mondta, nem hiszi, hogy ez gazdasági szuverenitást sértene, hiszen az érintett termékek már most is többnyelvűek.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2012. január 25. 12:40
Itthon is !!! Könyörgöm. És tiltsák be a 4 mikronos betűmérettel írt téjékoztatókat és használati utasításokat.
Kronikas
2012. január 25. 12:10
Végre találtak maguknak valami értelmes elfoglaltságot...
jan
2012. január 25. 11:50
Na, ez egy értelmes javaslat. Nincs kardcsörgetés, nincs üres fenyegetőzés: kultúráltan megkérjük őket (mivel előírni nincs jogunk). És mivel ezek a cégek azért szeretnének jóban lenni a magyar állammal, jó eséllyel eleget is tesznek a kérésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!