Magyar Narancs: Az ATV-s Mészáros százmilliót kapott a Pécs-projektből

2012. január 27. 16:32

Csaknem százmillió forintot nyert Mészáros Tamás, az ATV egyik riportere a pécsi kulturális főváros eseménysorozat kapcsán – állítja a Magyar Narancs. A portál beszámolója szerint a jelentős haszon ellenére a szerződések teljesítésére igencsak hiányosan került sor. Mészáros Tamás a narancs.hu-nak azt nyilatkozta: nem a minisztériumnak köszönheti a megbízást.

2012. január 27. 16:32

2010-ben Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa. Az eseménysorozathoz kapcsolódó költségeket elsősorban az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és a pécsi önkormányzat állta, de a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből is kiegészítették azt. A pontos költségek eddig nem voltak nyilvánosak, azokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró. Az ilyen módon napvilágra került visszaélésekről az atlatszo.hu, illetve a Magyar Narancs Online számolt be.

Az illetékesek a televíziós kampányra összesen 182 millió forintot fordítottak, ennek közel egyharmadát az ATV, míg valamivel többet a HírTV tehette el. A harmadik jelentősebb bevételt az RTL Klub szerezte. A Magyar Narancs megjegyezi, a médiamixet jóval a választások előtt, 2009 őszén véglegesítették. A portál azt is kiemeli: az ATV riporterének, Mészáros Tamásnak cégével – a Közszereplők Európai Akadémiája Kft.-vel (KEA) – két szerződést is kötött az állam, összesen közel százmillió forint értékben. Az egyik az EKF dokumentálásáról szólt, és a Sensation Event Kft.-vel köttetett, a másik a programok népszerűsítése miatt jött létre, ezzel a Berg Média kommunikációs ügynökség bízta meg a KEA-t.

A dokumentációs projekt összege 39 850 000 forint volt, és tizenöt hónapra szólt – írja a Magyar Narancs, majd megjegyzi: az anyag a mai napig nem készült el. A Sensation (KEA) a negyvenmilliós megrendelésért cserébe rövidfilmeket, standfotókat, mélyinterjúkat és egy hatvanperces dokumentumfilmet ígért. A Hungarofest által elfogadott ajánlatot és az „archívumot” megvizsgálva a portál kiderítette: a cég a tételeket többszörösen túlárazta, majd változatos jogcímeken a szerződést további 17 millió forinttal bővítette. A KEA ezen felül munkáit nem a szerződésben foglaltaknak megfelelőlen teljesítette.

Mészáros cége a dokumentációs és archiválási szerződésen túl további nettó 54,4 millió forintot kapott „Pécs EKF ATV közvetítés” címen. E szerint egy teljes kulturális műsort finanszíroztak EKF-pénzből, amely heti egy pécsi interjúalany megszólaltatását foglalta magában az aránylag alacsony nézettségű csatornán. A cég a minimális gyártási költségek miatt hatalmas hasznot számolhatott fel.

Hogy miért éppen Mészáros cége jutott hozzá a magas bevétellel járó projektekhez, a Narancs így magyarázza: vagy Hiller István, vagy pedig Csák Ferenc nyomására született a megbízás. A lap megjegyzi, Hiller távozása előtt húszmillió forintot adott az ATV-nek miniszteri keretéből, szintén EKF-tudósítás ürügyén. Mészáros Tamás a narancs.hu-nak azt nyilatkozta: nem a minisztériumnak köszönheti a megbízást, ugyanis mindkét feladatra Kőrössy Zoltán kérte fel. Mészáros hozzátette: a dokumentációs projektben az áraik jelentősen a piaci ár alatt maradtak, a kulturális műsort pedig más tévécsatorna nem vállalta volna el.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andor.r
2012. január 31. 12:08
Azért én egy csöppet árnyalnám...! "Pécs-EKF: a legtöbbet a nyomtatott sajtó vitte – 209 milliót" Az átlátszó.hu szerint a Pécs, Európa Kulturális Fővárosa keretében a reklámra költött pénzből a nyomtatott sajtó kapta a legnagyobb, 209 milliós szeletet. Ez az összeg azért is érdekes, mert a nyomtatott sajtó jóval kevesebb megjelenést biztosított a megrendelőnek, mint a televíziós, rádiós, vagy online médiumok. Az átlátszó.hu szerint a nyomtatott orgánumokra összesen 209,006,373 millió forint közpénzt fordítottak a szervezők, a költségek túlnyomó hányadán az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és a pécsi önkormányzat osztozott egy 2006-ban megkötött szerződés alapján, de a programköltségvetést a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből is kiegészítették. Ebből a tételből a portál szerint a legnagyobb összeget az Est lapok (mintegy 46 millió forint) kapták. A listán többek között szerepel: a Heti Válasz (23,5 millió), a Magyar Nemzet (21,7 millió), a Népszabadság (18,3 millió), a Helyi Téma (12 millió), valamint a Magyar Narancs, amely több mint 2 milliót kapott egy egyszeri, négyoldalas mellékletért. Érdekes adat lehet az is, hogy mennyibe fájt az államnak egy-egy potenciális látogató elérése. A napilapok közül az átlátszó.hu statisztikája szerint a Blikk volt az egyik leggazdaságosabb felület: mindössze nettó 716 forintot kellett fizetni 1000 olvasó eléréséhez. A Népszabadság már költségesebb médium volt: itt több mint 28 ezer forint ment el ezer főre. A Metropol szintén a gazdaságosabbak lapok között említhető a 2971 forinttal, míg a Magyar Nemzet középutas: 11 és fél ezer forintot kellett befektetni ezer olvasóhoz. A magazinok között még nagyobb az olló, míg az Exitben csupán 5965 forintba került ezer fő elérése, addig a Magyar Narancsban több mint 63 ezer forintba, a Heti Válaszban pedig több mint 92 ezer forintba. A pálmát kétségkívül a Vasárnapi Blikk vitte el: itt már 1330 forintért elérhető volt ezer olvasó. A hirdetők közül az átlátszó.hu szerint az online felületek voltak a leggazdaságosabbak. Több mint másfél millió megjelenésre mintegy 49,7 millió forintot költött az állam. A szolgáltatások között képes ajánlókat, bannereket, tartalom elhelyezést, valamint logókat találunk. Akik pedig ezen osztoztak: Hír TV Online, Magyar Nemzet Online, Index.hu, Visitpecs.hu, Pecsinapilap.hu, Bama.hu, Pecsiujsag.hu, PécsiStop.hu, Origo.hu.
Kronikas
2012. január 28. 10:42
Valaki a tolvajozók közül észrevette pl. a HÍRTV-t a cikkben?
states
2012. január 28. 10:15
Nem tudom, mit hörögtök, a papi csak felvette előre Antónia fizúját a Mészáros-tévétől...
Csubakka
2012. január 28. 06:40
Haveri kutyák szimatolna a heveri szarkák fészke körül ? Mi folyik itt,Aranka ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!