Navracsics: Három kötelességszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

2012. január 17. 08:24

Várhatóan három esetben kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság kedden: a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdésében – közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az M1 Ma Reggel című műsorában.

2012. január 17. 08:24

A közigazgatási és igazságügyi miniszteri tisztet is ellátó Navracsics Tibor a Kossuth Rádió műsorában elmondta, hétfőn beszélt telefonon Viviane Redinggel, a jogérvényesülés, az alapvető jogok és uniós polgárság EU-biztosával. Az eljárás által érintett három témáról ejtettek szót: az egyik a jegybanktörvény, a másik az adatvédelmi hatóság vezetője függetlenségének erősítése, a harmadik pedig a bírák, ügyészek, közjegyzők nyugdíjkorhatára volt – ismertette. Navracsics Tibor az eljárás menetéről szólva közölte, szakmai vita kezdődhet, mely elvezethet jogszabály-változtatáshoz vagy a második szakaszhoz, az Európai Bírósághoz vezethet. Hozzátette: utóbbi azt jelenti, hogy ha az Európai Bizottság és a kormány nem tudnak dűlőre jutni egymással, akkor a bíróságtól várják a döntést. Megjegyezte, erre inkább az igazságszolgáltatást érintő kérdésben kerülhet sor.

Arra a felvetésre, hogy a bizottság kifogásolja, hogy az átszervezés miatt nem tudja kitölteni mandátumát az adatvédelmi ombudsman, Navracsics Tibor azt mondta: egy új intézmény jött létre, és az eddigi adatvédelmi ombudsman több fórumon többször kijelentette, hogy nem vállalna az új struktúrában vezető szerepet. Ezt úgy értelmezték, hogy nem kíván részt venni a jövőbeni munkában – mondta. Ha a bizottság azt kéri, hogy a jegybanktörvényből vegyék ki a miniszterelnök által kinevezett alelnökről szóló részt, akkor tárgyalni fognak erről is – tette hozzá.

Az Európai Bizottság egy múlt héten kiadott közleménye szerint arra készül, hogy kedden „alapos jogi elemzésen alapuló”, „megfelelő” döntéseket hoz azokkal a nemrégiben született magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek uniós joggal való összhangját illetően aggodalmak merültek fel.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. január 17. 11:51
Itt látszik, hogy az Unió elfelejtette, illetve tudomást sem vesz arról, hogy a mi országunk egy valódi, kemény diktatúra volt 22 évvel ezelőtt. Nem veszik figyelembe, hogy az ebből való átmenet, néha speciális eljárásokat igényel. Tisztázni kellene, hogy a Jegybank törvény milyen okból született, és hogy bármely európai ország mit tenne egy minimum szándékos adóelkerüléssel joggal vádolható jegybank elnökkel. Ha ez a szituáció megoldódna, akár a módosítás sem volna presztízsveszteség, bár szerintem indokolatlan igény. A bírói testület esetében mindenki tudja, illetve minimum sejti, hogy a rendszerváltás előtti időkben a bírói kinevezésnek kemény politikai feltételei voltak. Számos politikai garanciát kellett akkor a hatalomnak adni ahhoz, hogy valaki bíró legyen. Minél visszább megyünk a rendszerváltás előtti időkbe, annál karakteresebben befolyásolták a bírói munkát. Az ezzel kapcsolatos dokumentumok a személyi anyagok 1990-es megtisztításával (ekkor a teljes köztisztviselői és közalkalmazotti kör személyi anyagát kitakarították) ezek nyomai végleg és visszavonhatatlanul eltűntek. Senkit nem akarok vádolni, de aki a diktatúrában régebben volt bíró, lehet ezekben az ügyekben támadható, vagy pártos (mint ahogy alig érintett is). Jobb, ha ez a korosztály kikerül a bírói gyakorlatból. Az is jó, ha nem vádaskodás, vagy egyéb botrány után kerül erre sor. Jogos az igény egy valódi független bírói körre. Itt a legegyszerűbb a korrekt nyugdíjazás. Ezt nem érti az EU? Az adatvédelmi hatóság az EU több országában így ismeretlen. Ha mi egy másik rendszert hozunk létre az eddigi helyett, nem lenne baj, sem presztízsveszteség. Én inkább attól félek, hogy nyílt megalázkodást várnak a kormánytól, illetve ha ezeket a kérdéseket megoldjuk, újakat találnak. Ez pedig igencsak kisstílű, dolog lenne!
Gombóc XVI. Artúr
2012. január 17. 10:39
Borul a bili, ki tudja tartalma hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg? Az viszont biztos, hogy a zembereknek bőven fog jutni a bűzből...
medve
2012. január 17. 10:25
Csöndben megjegyzem, de a kötelezettszegési eljárás nem olyan vészes. Bár ez senkit nem érdekel ma Magyarországon.
tarackos
2012. január 17. 09:47
Szép kis jogalkotó bagázsod van Navra, sorozatban EUs jogot sértő a nép szabadságát megtaposó jogszabályokat kodifikálnak. Látom nincs benned szégyen érzet, akkor sem volt amikor gátlástalanul amortizáltál...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!