Felmérés: szükség van nemzeti légitársaságra

2012. február 02. 19:32

Az állampolgárok többsége hasznosnak tartja, ha az állam birtokol egyes stratégiai cégeket, így nemzeti légitársaságot is – derül ki az Ernst & Young kutatásából.

2012. február 02. 19:32

Az Ernst and Young felmérése szerint az állampolgárok többsége úgy ítéli meg, hogy az államnak szüksége van stratégiai cégekre, így nemzeti légitársaságra is – mondta Bindics Judit, az Ernst and Young államigazgatási üzletág igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A 24 országra és 12 ezer megkérdezettre kiterjedő felmérésben arra is választ kerestek, hogy az állam lehet-e jó gazda egy stratégiai jellegű cégben, és azt is megvizsgálták, hogy az adott ország lakossága szerint szükség van-e stratégiai állami vállalatokra – közölte Bindics Judit. Az egyes országokban a válaszadó állampolgárok többsége szerint (Magyarországon 69 százalék vélekedett így) szükség van állami tulajdonú cégekre a stratégiai iparágakban, így például az energiaellátás, a közművek vagy akár a légiközlekedés területén. Az igazgató hangsúlyozta: az állam is jól működtethet egy-egy adott céget, minden az irányítási modelltől függ.

A lényeg az, hogy a cég vezetésében a felső vezetés feladatait kellően és világosan körülhatárolják, a menedzsment egyes tagjainak feladatait, hatásköreit és felelősségi viszonyait minél részletesebben megfogalmazzák, valamint hogy a vállalatvezetési struktúra minél átláthatóbb legyen - mutatott rá Bindics Judit. A szakember hozzátette: az átlátható és világosan definiált irányítási modellre, valamint az egyértelmű stratégiai célok megfogalmazására a Malév esetében is szükség lett volna.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. február 03. 03:58
Akkor fizesse a "közvélemény" a MALÉV veszteségeit, ne az adófizetők!
=nessuno=
2012. február 03. 00:29
Mióta stratégiai cég a Malév? Azoknak esetleg, akik onnan "kapják" az állami pénzt...;) Az átlagember valami olcsóbb fapadossal közlekedik jó esetben. Verseny van, mindig veszteséges lesz.
bigyomail
2012. február 02. 20:18
Semmi nem indokolja, hogy bármilyen cég állami tulajdonban legyen, hacsak az nem, hogy a politikusok tudjanak belőle lopni és jó sok adóforintjába kerüljön az adófizetőknek. Meg kell nézni a MÁV-ot, vagy a BKV-t. Az emberek véleménye meg nem számít. Azok azzal is egyetértenének, hogy legyen ingyen a sör és alanyi jogon járjon a Mercedes...
Gumimaci
2012. február 02. 20:11
Ez a Malév téma van vagy 23 éves, oszt még nem unja senki. Szerintem snassz, ha egy országnak még 1-2 utasszállító gépre sem futja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!