Tarlós: Váratlanul rugalmasak a bankok

2012. március 20. 09:59

Váratlanul rugalmasak és konstruktívak voltak a BKV finanszírozásával kapcsolatban a bankok a főpolgármester szerint.

2012. március 20. 09:59

Tarlós István szerint a bankok a pénzvilág szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásával kapcsolatban, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról. A főpolgármester az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt erről, miután hétfő délután megbeszélést folytatott a BKV-nak hitelező kilenc pénzintézettel. Közölte, egy távol-keleti bank keddre ígért végleges választ arra, hogy milyen formában tud hozzájárulni a helyzet megoldásához. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a bankok is nagyon pozitív szerepet játszanak a BKV megmentésében.    

Az UniCredit Bankhoz hétfőn érkezett meg 5 milliárd forint, amelyet a BKV egyik lejárt hitele után fizettek ki. Ezzel kapcsolatban Tarlós István jelezte: nem arról van szó, hogy az állam a BKV helyett valamit kifizetett. A képlet az, hogy a BKV-t tönkretették, a fővárosnak és a kormánynak együtt talpra kell állítania a céget másfél év alatt, ennek egyik lépcsője a hétfői lépés – tette hozzá. Kifejtette: a főváros pénzt ad a működésre, a kormány pedig garanciákat tesz az éppen aktuális adósságok kezelése mögé. Tarlós István szerint három lépcsőben kell a helyzetet megoldani: először a 64 milliárdos adósságot kezelni kell, majd az ez évi működést kell biztosítani, végül a hosszú távú működési koncepciót kell elfogadni.

Utóbbival kapcsolatban Tarlós István azt mondta, heteken belül megoldódhat a kérdés, akkor kijelenthető lesz, hogy az állam milyen bevételi forrásokat biztosít a fővárosnak, hogy a BKV-t legyen miből finanszírozni.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2012. március 20. 12:26
a bankok lehiggadtak, most, hogy az állam garanciát vállalt a főváros ugye nem tudott ilyet tenni, mert se pénze, se falhatalmazása, se szabad vagyona fedezetnek, a bkv dettó, ami érték volt benne, már rég széthordták, persze, hogy a lejárat előtt a körmüket rágták a hitelezők az idegességtől most pedig megnyugodtak, ha van garancia, fizetőképes kezes, akkor a hitel meghosszabbítása az érdekük, a folyamatos kamatybevétel
Soma
2012. március 20. 12:20
A bankoknak céltartalékot kellett volna képezniük a demszkeráj hitelekre, majd a tartalék terhére leírni a hiteleket! Nekik mi abban a felelősségük, hogy nem látták, mit hiteleznek?
anticonstitutionnelle
2012. március 20. 12:17
Eleve hülyék voltak, hogy kölcsönadtak. Már rég rendben lenne a BKV.
bigyomail
2012. március 20. 11:33
Azért ezek a Fideszes politikusok elég furán látják a világot. Váratlanul rugalmasak! Hehehe! A pénzvilág elengedte a Görögök adósságának jelentős részét is. És nem azért, mert hirtelen kialakult náluk valamiféle szociális érzék. A BKV-val szemben sem azért rugalmasak a bankok, mert hirtelen lelkiismereti kérdést csináltak a dologból. Kedves Tarlós Úr! A bankok a pénzüket akarják látni. Nem váratlanul rugalmasak, hanem világ életükben a végtelenségig rugalmasak voltak eddig is, ha arról volt szó, hogy milyen módokon tudnak legjobban a pénzükhöz jutni. A bank pénzt ad kölcsön és a pénzt kamatostul akarja viszont látni. Ha bukik a helyzet, akkor legalább a kölcsön összegét kamat nélkül, vagy kevesebb kamattal, hogy ne legyen vesztesége. Ha veszteséget kell elkönyvelnie, akkor is a lehető legkevesebbet szeretné elkönyvelni. Ezért rugalmasak. Ami viszont ijesztő, hogy az ország fővárosának vezetője ezen meglepődik. Hát a Fidesznél tényleg ennyire nincsenek még mindig tisztában a kommunizmusban szocializálódott vezetők a piacgazdaság legalapvetőbb, legalapvetőbb szabályaival sem, hogy ezen is meglepődnek? Ijesztő! Ezek rosszabbak, mint ahogy eddig látszott, pedig eddig is úgy tűnt, hogy fogalmuk sincs a kapitalizmus alapvető működéséről. Döbbenetesen amatőr és hozzá nem értő vezetőink vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!