Betiltanák a Szegedi Felszabadulás Vadásztársaságot a kormánypártok

2012. június 22. 16:25

Törvényben tiltanák meg kormánypárti képviselők, hogy társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek a kommunista diktatúrákhoz, illetve a tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét viseljék.

2012. június 22. 16:25

Nem csupán utcanevek és intézmények, hanem társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek se viselhessék a jövőben a kommunista diktatúrákhoz, illetve a tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét – ezt javasolják kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek pénteken benyújtandó indítványukban.

Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az előterjesztők nevében elmondta: egyre erősebb nyomás érezhető a lakosság és a média részéről a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban. Rámutatott: az önkényuralmi politikai gyakorlattal való teljes körű szakítás megköveteli, hogy ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg. A módosító javaslat e célnak megfelelően széles körben megtiltaná a diktatúrához kötődő elnevezések használatát. A közterületek neveinek költségtakarékos megváltoztatása érdekében a törvényjavaslat kimondja az állami vagy önkormányzati döntés alapján történő utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok, például személyi igazolvány, vállalkozói igazolvány és forgalmi engedélyek cseréjére vonatkozó hatósági eljárások általános illetékmentességét.  

A kereszténydemokrata képviselő a kifogásolható elnevezésű szervezetek között említette a Kocsolai Vörös Csillag Tsz. Horgász Egyesületet, a Rétsági Vörös Csillag SE-t, a Vásárosnamény II.VÖRÖS CSILLAG Tsz.SE-t, a Kádár János Alapítványt, a Kádár János Baráti Kört és a Szegedi Felszabadulás Vadásztársaságot. Kitért arra is, hogy az IKSZ által korábban kezdeményezett zsákutca akció elindulása óta csaknem ötven közterület elnevezést változtattak meg, legutóbb éppen Pécsett. Az új szabályozás, ha az Országgyűlés elfogadja, 2013 januárjában léphetne életbe.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. június 23. 23:29
Amíg az átlagembert az érdekli, hogy miért él mindig rosszabbul, addig azoknak a legnagyobb a hangjuk akik vagy az elmúlt rendszer haszonélvezői voltak és most "eszmét" váltottak, vagy épp az a bajuk, hogy akkor kimaradtak a hatalomból.
Hajdú Sógor
2012. június 23. 16:52
Vagy felszabadultak, vagy urizálnak a prolik. A kettő együtt nem megy.
pierre bayle
2012. június 23. 07:33
Szentháromság utca marad (én ott lakom)? Abban a jelben rengeteg embert öltek meg...
peti
2012. június 23. 01:46
minden kommunista jelkepet betiltani. minden kommunista szobrot beolvasztani, utcat-teret atnevezni, "szovjet" meg "felszabadito" emlekmuveket ledozerolni, esetleg athelyezni (vmi homokbanyaba). kadart meg a tobbi szemetet a diszhelyekrol vegleg eltakaritani, a "puha" diktaturaval kapcsolatos nosztalgiazast es relativizalast egyszer s mindenkorra befejezni. no es persze minden fellelheto iratot azonnal nyilvanossagra hozni. ideje lenne lezarni a multat, reszben ezert tamogattam a ketharmadot. de ez egyre csak kesik... nem leszunk igy joban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!