Közelebb kerül a Fidesz a német konzervatívokhoz

2012. június 12. 19:16

Német kezdeményezésre új típusú együttműködés kezdődik a Fidesz parlamenti frakciója és a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza - konzervatív képviselőcsoportja között. Az alakuló ülést szerdán tartják Berlinben.

2012. június 12. 19:16

Német kezdeményezésre új típusú együttműködés kezdődik a Fidesz parlamenti frakciója és a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza - konzervatív képviselőcsoportja között – mondta az MTI-nek kedden Berlinben a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal közölte: a kormánypárti magyar képviselőcsoport és az ugyancsak kormányzó német konzervatív CDU/CSU pártszövetség frakciója közös munkacsoportot alakít. Az alakuló ülést szerdán tartják Berlinben. Tárgyalnak majd egyebek között az Európai Unió (EU) bővítéséről, és a magyar fél „részletes tájékoztatást ad” a kormány utóbbi két évben végzett munkájáról – mondta Rogán.

Az évente legalább kétszer ülésező testület áttekinti a magyar-német kapcsolatok és az uniós integráció aktuális kérdéseit, és egyezteti a felek álláspontját. A testület munkáját a Fidesz frakcióvezetője és Andreas Schockenhoff, a CDU/CSU-frakció helyettes vezetője irányítja. A napirendet közösen állítják össze. A munkacsoport nem állandó összetételű, a tagságot a napirend alapján válogatják össze. Az első ülésen a Fideszt Rogán mellett Gulyás Gergely, Balla Mihály és Koszorús László képviseli.

Rogán elmondta: frakcióvezetőként Berlinbe vezetett az első hivatalos útja, amivel azt kívánta hangsúlyozni, hogy Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, a Fidesz számára pedig a CDU/CSU pártszövetség a legfontosabb politikai partner az Európai Néppártban.

A frakcióvezető a kétnapos látogatás első napján megbeszélést folytatott többek között Volker Kauderrel, a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetőjével, és Peter Hintzével, a gazdasági minisztérium CDU-s parlamenti államtitkárával. Mint elmondta, a tárgyalásokon kiemelte, hogy a magyar kormány „az elmúlt két esztendőben mindent megtett azért, hogy saját erejéből oldja meg az örökölt gazdasági és költségvetési problémákat”, és nem kérte „a német adófizetők támogatását, ellenben végrehajtott számos fontos gazdasági reformot”. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: látogatása első napján a jegybanktörvényről nem esett szó.

Az adórendszerrel kapcsolatban a megbeszéléseken kifejtette: „Magyarországon hoztunk egy politikai döntést arról, hogy az adósságterhek visszafizetésében tehermegosztást alkalmazunk”. Ez német cégeket is sújtott. Az intézkedések célját német partnereink megértették” – közölte. Hozzátette: azt tapasztalta, hogy „német oldalon fontosnak tartják és örülnek annak, hogy párbeszéd van Magyarország és az EU intézményei között”.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. június 12. 23:46
Remélem ez javít az ország megítélésén is. Fontos lépés.
deerg
2012. június 12. 20:32
Most, mikor jövőre Merkel bukni fog. Tényleg csak gratulálni lehet a politikai éleslátásunkhoz. Megint.....
kjkj945
2012. június 12. 19:33
Zorbi összejön mérkellel, megszünik a háború?
Erik a Narancs
2012. június 12. 19:26
Gondolom, hogy az elso osszejovetelen beolvasnak a zsidokomcsi nemet konzervativoknak, hogy mi "nem leszunk gyarmat".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!