Lengyel médiatörvény: jogerősen elítélték a volt miniszterhelyettest

2012. június 26. 08:55

Jogerősen megerősítette a varsói fellebbviteli bíróság hétfőn azt az ítéletet, amelyben tavaly első fokon felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották Aleksandra Jakubowska volt kulturális miniszterhelyettest a lengyel médiatörvény 2002. évi előkészítésekor feltárt szabálytalanságok ügyében.

2012. június 26. 08:55

Jakubowskát, valamint a médiahatóság (KRRiT) és a kulturális tárca két volt hivatalnokát a fővárosi körzeti bíróság 2011 júliusában ítélte el. A volt miniszterhelyettes és egyik társa fellebbezett az ügyben, így hétfőig csak a harmadik vádlott ügyében hozott ítélet emelkedett jogerőre.

Jakubowska ellen – aki a baloldali Leszek Miller korábbi kormányának volt a tagja – 2005-ben emeltek vádat. Az ügyészség szerint Jakubowska túllépte hatáskörét, jogtalanul módosítva a kormány által elfogadott törvény szövegét. Ezzel megváltoztatta a regionális televízió privatizációjára vonatkozó jogszabályt, ellehetetlenítve a törvénytervezet által engedélyezett magánosítást.

Jakubowskát a körzeti bíróság 2007-ben felmentette, de a fellebbviteli bíróság egy évvel később hatályon kívül helyezte az ítéletet, majd 2011-ben nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte, és két évre eltiltotta közigazgatási tisztségek betöltésétől.

A 2002-ben előkészített lengyel médiatörvény egyébként nem lépett hatályba, hanem az 1992. évi médiatörvény tavalyi módosítása érvényes.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!