A Fidesz diktatórikus médiapolitikájáról írt a Tages Anzeiger

2012. augusztus 08. 11:15

A Népszabadság bizonytalan jövőjéről és a Fidesz diktatórikus médiapolitikájáról cikkezett a Tages Anzeiger. A svájci lap Magyarország utolsó liberális újságjának nevezte a Népszabadságot.

2012. augusztus 08. 11:15

Magyarország utolsó liberális újságjának, a Népszabadságnak bizonytalan a jövője – írta a Tages Anzeiger. A svájci lap kifejti: a rendszerváltás utáni évek legnagyobb napilapja nyolc éve még háromszázezer példányban jelent meg, tavaly azonban alig 63.000 példány került ki naponta a nyomdából, ezért a Ringier svájci médiavállalat a két éve veszteséges lap eladását fontolgatja. A többségi tulajdonos felajánlotta részvényeit egy euróért a társtulajdonos Szabad Sajtó Alapítványnak, aminek azonban nincs pénze az újság fenntartására, ezért a Ringier kénytelen más vevő után nézni, ha nem akarja felszámolni a médiumot – számol be a cikk.

Az írás szerint a Népszabadság azon kevés hírszolgáltatóhoz tartozik ma Magyarországon, amely kritikával szemléli Orbán Viktor és a Fidesz-kormány tevékenységét, és olyan témákat is leközöl, amelyek nem illenek az ország nacionalista hangulatába. Míg más lapok csak futólag érintették a Csatáry-ügyet, addig a Népszabadság elsőként tárta fel részleteiben a készülő per hátterét. Magyarországon a köztévé és -rádió, valamint a nemzeti hírügynökség (MTI) közvetlenül a kormány befolyása alatt működik, a kereskedelmi média vagy kormányhű és politikamentes, vagy a Jobbik kezében van, az utolsó baloldali rádiószolgáltatónak tekintett Klubrádiótól pedig bármikor visszavonhatják működési engedélyét – idézi a Tages Anzeiger írását a Médianéző.

A Fidesz a szocialisták szócsövének tekinti a Népszabadságot, jóllehet az MSZP sem kedveli az olykor vele szemben is kritikus lapot, ezért támogatóit a kisebb példányszámú, de párthű Népszava olvasására bíztatja. Mivel a Népszava is veszteséges, teljesen kizárt, hogy a szocialisták átvegyék a Népszabadságot is, ezért a Szabad Sajtó kénytelen lesz más vevőt keresni – számol be a Tages Anzeiger. A lap emlékeztetett arra, hogy ehhez hasonló eset történt 2005-ben az Magyar Hírlappal. Az akkoriban balliberális laptól ugyanígy meg akart szabadulni a Ringier, így került az újság Orbán Viktor barátjának, Széles Gábornak a kezébe, aki azonnal irányváltást hajtott végre a szerkesztőségben – fejti ki az írás.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Baal Shem Tov
2012. augusztus 12. 19:39
Mocskos posztbolsevik szennylap.
Kvasztics Fedor
2012. augusztus 12. 17:26
Mitől csökkent 300 ezerről 63 ezerre a példányszám? Miért veszteséges a Népszabadság? Miért nem tudja eltartani a baloldal a legnagyobb lapját? Forditott esetben az lenne a válasz, hogy lám-lám, ez a piac értékitélete. Tessék olyan lapot szerkeszteni, amit vesznek az emberek. Most is ez a válasz.
pic
2012. augusztus 12. 17:25
Ennek a Tages Anzeigernek meg kellett volna vennie pár száz Népszabadságot, ha annyira aggódik érte. Ja! Hogy annyira nem?
luga
2012. augusztus 12. 17:24
Igen, együgyű ostobaság??? Eddig kizárólag ezt hallottuk. Hogy a piac majd eldönti, oda adnak hirdetéseket, ahol az jól hasznosul... Esetleg cinikusan hazudtak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!