Le Monde: A turanizmus antiszemita jelentéstartalommal bír

2012. augusztus 21. 11:10

A Kurultaj fesztivál kapcsán pedig a magyarországi turanizmusról számolt be Joelle Stolz cikke a Le Monde-ban. A cikk szerint a turanizmus egy antiszemita jelentéstartalommal is bír, emellett pedig összefüggésben áll Horthy Miklós restaurációjával is.

2012. augusztus 21. 11:10

80 000 ember vett részt a Bugacon augusztus 10-12. között megrendezett Kurultaj rendezvényen – írta Joelle Stolz a Le Monde-ban. A bugaci fesztivál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt, de a rendezvényt a Fidesz is támogatta. Stolz beszámolt róla, hogy a rendezvény a „turanizmus” szellemében zajlott, ami egy olyan ideológiai áramlat, mely kimondja, hogy a magyarok Ázsiából származnak. „A turanizmus alapeleme volt a Szálasi Ferenc vezette magyar fasiszták ideológiájának, ma pedig kedvelt irányzata a szélsőjobboldalnak” – írta a cikk, majd idézte Ungváry Krisztián történészt, aki szerint a turanizmusnak ma nagy visszhangja van Magyarországon: 2011-ben például a Magyar Nemzetben megjelent tíz legkedveltebb téma közül hat ehhez az ideológiához kapcsolódott.

Ungváry szerint a turanizmus mögött a nemzeti nagyság illúziója és Európa elutasítása áll. Stolz hozzátette, hogy az ideológia hatásait bizonyítja az is, hogy márciusban a Parlament egy furcsa ceremóniának adott otthont: egy szibériai sámán rituális dalokat énekelt a Szent Korona előtt Magyarország erősödése érdekében. Stolz szerint azonban a turanizmus antiszemita jelentéstartalommal is bír, hiszen a hunokhoz való tartozás kizárja a „többieket”, vagyis a cigányokat és a zsidókat. Megjegyezte, hogy Szörényi Levente Fidesz-közeli énekes 2005-ben megpróbálta megakadályozni, hogy a Pilisben forgassák Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmadaptációját.

„Ezen kívül nehéz a turanizmus hullámát nem összefüggésbe hozni Horthy Miklós rehabilitációjával, akit a franciák sokszor Pétain marsallhoz hasonlítanak közös vonásaik miatt” – folytatta Stolz, aki szerint viszont Horthy a legtöbb magyar szemében a kommunisták által igazságtalanul meggyalázott személy, akit tisztelni kell. A szerző idézte Orbán Viktort, aki a Die Presse napilapnak adott egyik interjújában kijelentette, hogy semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy Magyarországon szobrokat emelnek Horthy tiszteletére. A cikk megemlítette, hogy július végén Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének egyik elnökségi ülésén azt mondta, hogy az olyan félázsiai származékok, mint a magyarok nem tudnak másképp összefogni, mint erővel. Erre pedig Karácsony Gergely azt felelte, hogy Magyarország ezer éve Európa része – idézi a francia lap írását a Médianéző.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sufnik
2012. augusztus 23. 11:30
„Franciaország (és Románia is) egységes, nemzeti állam.. „ a saját Alkotmányok első mondata szerint. Akkor miről beszélnek nekünk?
vigyor
2012. augusztus 22. 07:57
Ha érteném, hogy emberek mijafrancért akarnak mindenbe antiszemitizmust látni, talán nem marháznám le csuklóból a cikk írót. De, hát ez sajnos az érthetetlen kategória...
kyralira
2012. augusztus 22. 07:28
Költői kérdés: Miért segítené a Kurultaj Magyarország jövőjét? Szerintem "csak" az antiszemitizmust erősíti...
Soma
2012. augusztus 22. 00:27
"A cikk szerint a turanizmus egy antiszemita jelentéstartalommal is bír, emellett pedig összefüggésben áll Horthy Miklós restaurációjával is. " --- Ha ezt a Le Monde magától találta ki, akkor a ballibsik angyalok. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!