Kétezer iskola kerülhet állami kézbe

2012. szeptember 04. 08:44

Az oktatási államtitkár arra számít, hogy legalább kétezer iskola kerül majd át állami fenntartásba januártól. Hoffmann Rózsa az M1 Este című műsorában arról is beszélt, hogy keresnek forrásokat az iskolaköpeny bevezetéséhez.

2012. szeptember 04. 08:44

Az oktatási államtitkár hétfőn, az M1 Este című műsorában emlékeztetett: az önkormányzatoknak szeptember végéig kell szándéknyilatkozatot tenniük arról, hogy tudják-e a jövőben vállalni az intézmények fenntartását. Ezt követően – már a költségvetési számok pontosabb ismeretében – október végéig kell a 3000 főnél nagyobb lélekszámú településeken a képviselő-testületeknek egyértelműen nyilatkozniuk. „Úgy sejtem az intézmények jóval több mint felét, legalább kétezer intézményt kell majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak koordinálnia” – fogalmazott Hoffmann Rózsa. 

A politikus hangsúlyozta, hogy nem lesznek szándékolt elbocsátások, és összevonások. Hozzátette ugyanakkor, hogy korábban jelezték, hogy azoknak a paramétereknek, amelyeket a törvény egyértelműen lefektet, meg kell felelni. Ha ebből az következik, hogy szomszédos iskolákban csak 10-12 gyerek van, akkor ott nyilvánvalóan összevonásra lesz szükség, és ebből az következik, hogy ott kevesebb pedagógus is el tudja látni a feladatot.

Az iskolaköpeny használatáról azt mondta: az egyenruha, vagy iskolaköpeny nagyon sok előnnyel jár. Azt az óriási különbséget, ami a gyerekek között van öltözködésben a köpeny „áldásos módon eltakarja”. Emellett magyar munkavállalók kapcsolódhatnának be közbeszerzés útján a köpenyek, egyenruhák megvarrásába – jegyezte meg. „Melengetem ezt a gondolatot (...) vállalom, hogy nagyon jónak tartanám” – fogalmazott, hozzátéve: keresnek hozzá forrásokat.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. szeptember 04. 12:23
És mennyi kerül egyházi fenhatóság alá?
Szaki
2012. szeptember 04. 10:34
Ezt az iskolaköpeny ügyet nem értem miért kell erőltetni. Általános iskolába az én időmbe hordani kellett ,mit mondjak nagyon utálta minden gyerek.Az "áldásos" ruhaeltakarás egy baromság ilyen alapon csadorban vagy reverendában kellene járni ,de még akkor is lehetne látni ,hogy valakin márkás cipő van vagy ezer forintos kínai.Egyébként öltözködésről nehéz megitélni az emberek anyagi helyzetét.A fiam osztályába a segélyekből élő szülő gyereke járt a legmárkásabb cuccokban a kőgazdagék csemetéje pedig átlagosan. Egyébként nem értem miért kell Rózsa asszonynak témát adni a ballib sajtónak egy ilyen marhasággal.
táltos
2012. szeptember 04. 09:52
Ja és ha hatékony és jó oktatást akarnak, csökkentsék le az osztálylétszámot 15 főre!
táltos
2012. szeptember 04. 09:50
Ha már államosítás, akkor legyen az állami iskolákban egyenruha. Nem iskolaköpeny. Az állam állja az évi egy ruhát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!