A Polgárok Európai Éve lesz 2013

2012. október 24. 09:02

A következő esztendőt a Polgárok Európai Évének nyilvánította kedden elfogadott határozatában az Európai Parlament. Az európai együttműködés a polgárokkal kezdődik – fogalmazott Gurmai Zita a témáról rendezett plenáris vitában.

2012. október 24. 09:02

A Polgárok Európai Évének nyilvánította 2013-at az Európai Parlament, kedden Strasbourgban elfogadott határozatában. Sógor Csaba erdélyi néppárti EP-képviselő – az erről szóló előterjesztés árnyék-jelentéstevője – közleményében hangsúlyozta: a 2013-as év célja, hogy tevékeny és demokratikus részvételre ösztönözze az Európai Unió polgárait az egy évvel később tartandó európai parlamenti választásokon.

Az unió az „európai évek” keretében kiadványokkal, konferenciákkal és más rendezvényekkel hívja fel a figyelmet az esztendő kiemelt témájára. Azért is viseli 2013 a Polgárok Európai Éve elnevezést, mert akkor ünneplik a Maastrichti Szerződés hatályba lépésének 20. évfordulóját. Ez a szerződés vezette be az „uniós polgár” fogalmát.

Az Európai Bizottság 2013-ban jelentést készít az európai állampolgárság kérdéséről, arról, hogy mennyire sikerült eddig eltávolítani az akadályokat az uniós polgárok jogainak érvényesítése útjából. E jogok tudatosításáról az Europe Direct többnyelvű információs központok, valamint a Your Europe weboldal gondoskodik, csakúgy, mint a SOLVIT nevű problémamegoldó szolgáltatás.

Gurmai Zita szocialista EP-képviselő szerint az egészéves programsorozat lehetőséget ad arra, hogy alaposan feltérképezzék, milyen nehézségekkel kerülnek szembe az európai diákok, munkavállalók, vállalkozók és nyugdíjasok, ha élni szeretnének az EU nyújtotta lehetőségekkel. „Az Európai Unió többet jelent az egységes belső piacnál: az európai együttműködés a polgárokkal kezdődik” – fogalmazott Gurmai Zita a témáról rendezett plenáris vitában.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!