Betiltják az önkényuralmi rendszerekhez kötődő neveket

2012. október 03. 16:16

Az önkényuralmi politikai gyakorlattal történő teljes körű szakítás megköveteli, hogy az ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg – emelte ki Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

2012. október 03. 16:16

A kormánypárti politikus az egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot ismertette. A tilalom vonatkozna olyan történelmi személyiségekrem kifejezés vagy olyan szervezet nevére is, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható. Ennek értelmében semmilyen cég, civil szervezet nevében nem szerepelhetnének a tiltott nevek, kifejezések.
A közterületek neveinek költségtakarékos megváltoztatása érdekében a törvényjavaslat kimondja az állami vagy önkormányzati döntés alapján történő utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok,  például személyi, vállalkozói igazolvány és forgalmi engedélyek – cseréjére vonatkozó hatósági eljárások általános illetékmentességét.

Mint mondta: a mai napig több száz utca, tér, közterület van elnevezve a kommunizmus tömeggyilkos rendszerének vezetőiről, kiszolgálóiról, eseményeiről és szimbólumairól. „Néphadsereg, Munkásőr, Vörös Hadsereg, Münnich Ferenc, Népköztársaság, ma már csak a huszadik századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene hogy legyenek” – fogalmazott a politikus. Stágel Bence leszögezte: szó sincs kettős mércéről, diktatúra és diktatúra között nincs különbség, ezért világossá kell tenni minden nemzedék, különösen a fiatalok számára, hogy a nemzeti és a nemzetközi szocializmus megjelenési formái soha többé nem lehetnek részei az emberiség történelmének. Eljött az idő, hogy a kommunizmus még megmaradt szimbólumai mielőbb végleg eltűnjenek a magyar emberek hétköznapjaiból, és ilyen tekintetben is lezárjuk a rendszerváltást – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VándorMadár
2012. október 04. 10:22
Nemsokára eljutunk idáig, már csak párat kell aludni...0.39-től :) http://www.youtube.com/watch?v=Sm4YJZwa7xE
Arma Gedeon
2012. október 04. 09:53
Helyes kezdeményezés, hogy önkényuralmi rendszerek vezető alakjairól ne legyen utca elnevezve: http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gos_Honv%C3%A9delmi_Bizottm%C3%A1ny wikipédia: Országos Honvédelmi Bizottmány "Mivel új kormány királyi jóváhagyására az adott viszonyok között nem volt remény, ezzel az Országos Honvédelmi Bizottmány a kormányt helyettesítő tartós intézménnyé vált. A Honvédelmi Bizottmány elnöke számos kulcsfontosságú döntést terjesztett az országgyűlés elé. Kossuth ezzel az eljárással azt akarta bizonyítani, hogy a parlament hozza a döntéseket, s a Honvédelmi Bizottmány csupán végrehajtja azokat. A valóságban azonban csak olyan politikai döntések születhettek, amelyeket ő kezdeményezett a Honvédelmi Bizottmányra támaszkodva. Ez az államirányítási rendszer gyakorlatilag teljhatalmat biztosított Kossuth számára."
korona
2012. október 04. 09:33
Zsidóról - legyen az bármilyen lumen, lángész, művész, tudósm - Magyarországon semilyen utcát, teret, intézményt elenevezni NEM SZABAD! Mindig ellenünk voltak. Mindig ellenünk fognak lenni! A legjobb megoldás, ha az utcák, terek nevét RÓMAI SZÁMMAL neveznék el, a házszám meg ARAB SZÁMMAL.
Holovitz
2012. október 04. 00:03
Utálom, hogy már megint TILTANAK, tiltanak, és tiltanak...Bazdki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!