Médiatanács a Lunacek-ügyről: A bíróság is igazolta, hogy helyesen döntöttünk

2012. október 25. 11:53

A médiatanács után a bíróság is visszautasított Ulrike Lunacek panaszát, miszerint az Echo TV műsorvezetője megsértette az emberi méltósághoz való jogát, amikor „agyament, ótvar, hazug idiótának”, illetve „rohadt szemétnek” nevezte. A médiatanács szerint a hatóságnak nem az egyén, hanem a közérdek védelme a feladata.

2012. október 25. 11:53

Ulrike Lunaceket „agyament, ótvar, hazug idiótának”, illetve „rohadt szemétnek” nevezte az Echo TV műsorvezetője. Az EP-képviselő a televízió szerkesztőségének is jelezte, hogy álláspontja szerint a műsorszám megsértette az emberi méltósághoz való jogát, valamint kérte, hogy az Echo TV megfelelő formátumban egyértelműen határolódjon el az elhangzottaktól, és nyilvánosan kérjen bocsánatot. A szerkesztőség nem értett egyet a kifogásokkal, de felajánlotta, hogy egy, a képviselő számára is megfelelő időpontban, élő stúdióbeszélgetésben vitassák meg a problémás kérdéseket. Lunacek nem élt a vita lehetőségével, és emberi méltóságának sérelme miatt a médiatanács eljárását kérte, amely azonban hatáskör hiányában elutasította a beadványt – emlékeztetett a Médiatanács blog. Közölték: a bíróság szintén elutasította Lunacek keresetét, és teljes mértékben osztotta a médiatanács álláspontját, amely szerint a médiaszabályozás célja nem a személyes jogvédelem, hanem a közösség jogainak védelme.
 
„A médiahatóság ugyanis nem a médiában megtámadott egyént védi, hanem az emberi jogok és az emberi méltóság intézményes védelmén keresztül a közérdeket” – fogalmazott a blog. „Az emberi méltóság és az emberi jogok médiaszabályozásbeli védelme nem a jogaiban sértett egyén számára biztosít lehetőséget a médiaszolgáltatóval szembeni fellépésre, hanem a közönséget védi az emberi méltóságot sértő tartalmaktól. E jog intézményes védelmén keresztül a szabályozás közvetve a demokratikus nyilvánosság megfelelő működését óvja, és nem a jogaiban esetlegesen sértett egyént” – írták, megjegyezve: az egyedi jogsérelmek tehát kívül esnek a közigazgatási jogérvényesítés körén.
 
A blog azt is leszögezte: „a kétségtelenül durva megjegyzések miatt Ulrike Lunacek és mindenki más számára továbbra is fennáll a lehetőség, hogy jogait érvényesítse, de nem a hatóság intézkedésével és a médiajog eszközeivel, hanem a személyesen indítható polgári jogi vagy büntetőjogi eljárások által”.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ppali
2012. november 02. 21:58
irány a bíróság, lehet indítani a tyúkpert agyament, ótvar, hazug idióta picsa. A kártérítésből meg vehetsz egy nagy műbrokit... :)
Next adósság
2012. november 02. 21:57
Ilyet nem szabadna mondani akkor sem ha tényleg hazudik a hülye picsa. Különben ez egy Fletó nöi kiadásba lehet Gyurcsány papa volt vendég munkás az NDK-ban?
orbán(c)
2012. október 26. 13:05
Echo-tv no comment.
Corporate Soldier
2012. október 26. 11:54
Nem endékás, hanem korcs szláv-labanc keverék, amúgy véresszájú liberrált leszbi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!