Októbertől indul a közmédia tehetségkutató show-ja

2012. október 01. 10:32

Fölszállott a páva 2012 címmel népzenei és néptánc tehetségkutató showt indít október 6-ától, jövő szombattól a Dunán a közmédia. A Fölszállott a páva területi előválogatói szeptember 8-án fejeződtek be; 360 produkcióval mintegy 2000 versenyző vett részt a selejtezőkben.

2012. október 01. 10:32

Fölszállott a páva 2012 címmel népzenei és néptánc tehetségkutató showt indít október 6-ától, jövő szombattól a Dunán a közmédia – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-t. Mint írták, az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március végén hirdette meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncvetélkedőt. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptáncszólisták, népzenei és néptáncegyüttesek jelentkezhettek.

„A tradicionális motívumokat újraértelmező divattervezők, a kortárs dalokat saját zenei világukba »visszafordító« népzenészek sikerei sorra azt bizonyítják, nem tátong áthidalhatatlan szakadék az egykor zárt közösségekben fejlődő, generációról generációra öröklődő népművészeti és a kortárs, nyitott, stílusokat és műfajokat bátran ötvöző művészeti jelenségek között. A népi gyökerek iránti fokozódó érdeklődést érzékelve a közmédia és a Hagyományok Háza ezért arra vállalkozott, hogy alkotó módon erősítse ezeket a trendeket: modern tehetségkutató show-ban ad bemutatkozási lehetőséget a hagyományos népi előadóművészet iránt érdeklődő fiataloknak” – olvasható a közleményben.

A Fölszállott a páva területi előválogatói szeptember 8-án fejeződtek be; 360 produkcióval mintegy 2000 versenyző vett részt a selejtezőkben. A helyszíni felvételekből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Duna műsorán. A zsűri értékelése alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak. A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkájának tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és a világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, és a jelentkezők kizárólag „tiszta forrásból” merítettek – áll a közleményben. Az elődöntők – amelyekbe a zsűri csaknem félszáz műsorszámot javasolt – november 3-ától indulnak Novák Péter és Herczku Ágnes műsorvezetésével a csatornán.

Az összegzés rámutat arra, hogy az egyedülálló összefogással útjára indított Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nem előzmény nélküli: az 1960-as évek végén indult Röpülj páva sikerében ugyan sokan kételkedtek, végül egy országot mozdított meg, és számos, azóta nemzetközi hírűvé vált előadót indított el a pályán a tévés népzenei tehetségkutató verseny.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!