Polt: Zökkenőmentes lesz az átállás az új Btk.-ra

2012. október 15. 09:04

A legfőbb ügyész szerint az új Btk. „elfogadottsága jó és nagy”.

2012. október 15. 09:04

„Figyelemmel arra a tényre is, hogy az alapok (...) nagyjából egészében megmaradtak a régi büntető törvénykönyvből, teljesen zökkenőmentes lesz az átállás, és ebben a tekintetben a jogalkalmazót nem fogják meglepetések érni” – fogalmazott Polt Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn. Elmondta, az új Btk. elfogadását követően azonnal megindult azoknak a tanfolyamoknak, fórumoknak a szervezése, amelyek megismertetik az új szabályokat a jogalkalmazókkal.

Polt szerint az új Btk. „elfogadottsága jó és nagy”. Ez nagyon fontos abból a szempontból, hogy a jogalkalmazó egységesen tudja értelmezi majd a jogszabályokat – mutatott rá. A június 25-én megszavazott új Btk. az 1878-as Csemegi-kódex, továbbá az 1961-es és az 1978-as büntetőkódex után az ország negyedik büntető törvénykönyve, amely egyéves felkészülési idő után 2013. július 1-jén lép majd életbe.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2012. október 15. 16:15
A főügyész úr személye a legnagyobb ejtett seb a demokráciánk testén.
Thasaidon
2012. október 15. 12:11
Amennyire én tudom, az új Btk. sok tekintetben egyezni fog a mostanival, szóval valószínűleg tényleg nem lesznek komoly gondok. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a bíróságok mennyire veszik át a mostanihoz képest új rendelkezéseket, vagy mennyire a régi rendszerhez kötődik a bírói gyakorlat.
Rettenetes
2012. október 15. 11:52
Hát, tudja kedves Polt-Pot elvtárs, ha nem ön, hanem egy hiteles(ebb), kevésbé pártpolitikus nyilatkozna, esetleg el is hinné az ember... Az a baj, hogy nem tud kivetkőzni az elkötelezettségéből, a kenyéradó gazdája követelményei alól.... Itt van pl. ez a Kozma ügy... Egy kocsmai verekedés szerencsétlen és nagyon elítélendő végeredményét a bíróság - a közvéleménytől függetlenül - valamilyen formában másodfokon is meghozta. Miután a vezír és egyik pribékje helytelenítette, szinte (szószerint) ugyanazzal az indokkal a főügyészség felülvizsgálatot rendelt el, az eredményt tudjuk... Mi ez, ha nem a bíróság politikai befolyásolása? Legalább a látszatra vigyáznának....(régen ezt úgy mondták, hogy nem a kútba kakáltunk, hanem a szélére, és egy bottal - lehet, hogy ez ön és a csapata - belepiszkáltuk.. Kíváncsi lennék, ha egy egyszerű bárkit öltek volna meg, kevés média mellett, törődött-e volna az ítélettel? Valahol sajnálom magát... igen rossz és nehéz lehet állandóan arra figyelni, mit akar (mit álmodott...) a vezír...
bunko_jobbos
2012. október 15. 09:25
Azt látom, hogy teljesen új törvényi alapokra kerül az ország: alaptörvény, btk, ptk, földtörvény, választási, önk. stb. Ez tényleg a múlt lezárása, ezt kellett volna 89-ben megtenni, de ismert okok miatt elmaradt. A forradalom 56 év után győzött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!